Artikkeli /

Keski-Pohjanmaasta akkuosaamisen keskus

Suomen taloudessa on nähtävissä monia myönteisiä merkkejä. Uusia työpaikkoja syntyy ja taloutemme kasvaa jopa nopeammin kuin eurooppalaisissa verrokkimaissa. Tämä näkyy myös ihmisten arjessa. Monen vaikeamman vuoden jälkeen suomalaisissa kodeissa katsotaan aiempaa luottavaisemmin tulevaan.

Myös meillä Keski-Pohjanmaalla tilanne näyttää lupaavalta. Yrittäjät tekevät uusia investointeja ja palkkaavat ihmisiä töihin. Jotta myönteinen kehitys jatkuisi, tarvitaan alueellamme määrätietoisia toimia uusien mahdollisuuksien hyödyntämiseksi. Julkisen sektorin on tehtävä tässä tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa.

Tältä pohjalta olen käynyt eri toimijoiden kanssa paljon keskusteluja siitä, miten suuri potentiaali akku- ja bioteknologialla voisi olla. Tähän mahdollisuuteen meidän kannattaisi tarttua.

Kokkolasta ja Keski-Pohjanmaasta pitää lähteä määrätietoisesti kehittämään Suomen johtavaa akkututkimuksen keskusta. Se vahvistaisi maakunnan korkeakoulujen tulevaisuusnäkymää pitkälle ja loisi myös vankkaa pohjaa alan teollisuuden sijoittumiselle.

Sähkö- ja akkuteknologian käyttö lisääntyy lähitulevaisuudessa ennen näkemättömällä tavalla. Käyttöön tulee sähköautoja ja muuta uutta sähköllä toimivaa teknologiaa vanhan lisäksi. Vaasan havitteleman sähköautojen akkuja valmistavan Teslan Gigafactoryn lisäksi näemme tulevina vuosina lukuisia vastaavia projekteja.

Keski-Pohjanmaalla on todelliset mahdollisuudet nousta akkuteknologian johtavaksi keskittymäksi. Alueellemme on suunnitteilla Euroopan suurin suuri litiumkaivos. Litium on materiaali, jota akuissa käytetään.

Meillä on myös jo olemassa alan osaamista esimerkiksi Biolaakso –hankkeessa. Lisäksi meillä on oma akkulaboratorio yliopistokeskuksen yhteydessä.
Seuraava askel on akkualan tutkimuksen laajentaminen ja pyrkiminen sitä kautta Suomen johtavaksi osaamiskeskittymäksi. Siinä avautuu pidemmässä juoksussa jopa mahdollisuus tavoitella tutkimuksen osalta Euroopan huippua ja vastata rajusti kasvavaan kysyntään.

Meillä on siis avaimet omissa käsissämme. Voimme luoda toimintaympäristön, jossa on samaan aikaan tarjolla sekä raaka-aineitta, tutkimusta- ja innovaatiotoimintaa että mahdollisuus rikastaa ja jalostaa litiumia. Tämä tekisi Kokkolasta erittäin houkuttelevan alueen alan yrityksille.

Mahdollisuuksien hyödyntäminen vaatii rohkeita panostuksia. Hankkeen taakse on saatava koko Keski-Pohjanmaan vankkumaton tuki.
Näin voimme edistää asiaa myös kansallisella ja eurooppalaisella tasolla. Tutkimustoiminnan kehittäminen vaatii tutkimus- ja innovaatirahoituksen tuntuvaa lisäämistä.

Täällä alueella meidän pitää jatkaa ja koota yhteen jo nyt erilaisissa hankkeissa tehtävää kehitystyötä. Rohkealla tulevaisuusotteella maakuntamme tulevaisuusnäkymät ovat vähintäänkin lupaavat.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Keski-Pohjanmaasta akkuosaamisen keskus >> Vote up 1 Vote down 0  >>

Kommentointi on suljettu.