Lehdistötiedote /

Rakennepäätökset iskevät suomalaisten arkeen

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, keskipohjalainen kansanedustaja Tuomo Puumala on huolissaan hallituksen rakennepäätösten vaikutuksista ihmisten arkeen. Erityisesti päätös jakaa kotihoidontuki molempien vanhempien kesken hankaloittaa monien perheiden elämää.

– Nyt esitetty malli vie osalta perheiltä tylyllä tavalla mahdollisuuden hoitaa pientä lasta kotona. Monella perheellä on ollut jo ennestään tiukkaa. Lasten siirtäminen kunnalliseen päivähoitoon ei ole myöskään säästötoimenpide. Se lisää kustannuksia, kun moni alle 3-vuotias joutuu siirtymään kotihoidosta päivähoitoon.

Kokkolan venetsialaistorilla puhuneen Puumalan mielestä rakennepäätöksissä on selkeä ristiriita. Lisäksi siitä puuttuvat toimet uusien työpaikkojen luomiseksi ja yritysten byrokratian vähentämiseksi.

Hallitus aikoo vähentää kuntien tehtäviä ja säästää sillä miljardi euroa, mutta samaan aikaan esimerkiksi juuri kotihoidontuen muutos tai oppivelvollisuusiän korotus tuovat kunnille uusia merkittäviä kuluja.

– Päätökset ovat tyhjän päällä. Lasketut säästöt perustuvat pitkälti poliittiseen toiveajatteluun. Esimerkiksi kuntien tehtävien karsiminen on tervetullut aloite, mutta miljardisäästöistä puhuminen on haihattelua, kun toistaiseksi kuntaministeri Henna Virkkusen ainoa esiin nostama keino on ollut solarium-valvonnan siirtäminen pois kuntien vastuulta.

Hallitus osoitti Puumalan mukaan ratkaisuillaan vain näennäistä päätöksentekokykyä. Valitettavasti järkevätkin päätökset, kuten 400 euron suojaosa työttömyysturvaan, jäävät epäjohdonmukaisen politiikan varjoon.

– Arjen haasteidensa parissa ahertaville suomalaisille on luvassa vaikeat ajat. Maassamme tarvittaisiin tekoja uusien työpaikkojen ja kasvun luomiseksi. Nyt suunta on päinvastainen, kun paine kohdistuu kuntiin ja sitä kautta jokaisen suomalaisen kukkaroon.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Rakennepäätökset iskevät suomalaisten arkeen >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.