Lehdistötiedote /

Uudistuksista päätettävä budjettiriihessä

Pääministeri Jyrki Katainen veti maton valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen jalkojen alta ilmoittaessaan, että hallitus tekee päätökset rakenteellisista uudistuksista marraskuun loppuun mennessä.

Suomi on talous- ja työllisyyskriisissä, mutta jälleen ratkaisuja siirretään kuukausikaupalla eteenpäin. Kataisen perustelu huolellisesta valmistelusta ontuu pahasti. Hallituksella on ollut yli kaksi vuotta aikaa valmistella ja tehdä päätöksiä.

Muistutan mieliin, että pääministeri vaati rakenteellisia uudistuksia mahtipontisesti kolumnissaan Turun Sanomissa 6.3.2012 seuraavasti:

“Maaliskuun kehysriihessä on sovittava myös julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyttä parantavista uudistuksista. Monet näistä rakenteellisista uudistuksista vaikuttavat valtiontalouteen toden teolla vasta kymmenen-kahdenkymmenen vuoden päästä. Kestävyysvajeen kannalta välttämättömien päätösten tekeminen ei ole tekosyy jättää valtion raskaan velkaantumisen katkaisemisen edellyttämät päätökset tekemättä.”

Tämän jälkeen hallituksen on pitänyt tehdä rakenteellisia uudistuksia niin viime vuoden elokuun budjettiriihessä, helmikuuussa hallituksen puoliväli-istunnossa sekä viime kevään kehysriihessä. Kaikki on edelleen tekemättä. Valtion velka hipoo 100 miljardia euroa ja työttömänä on jo yli 300 000 suomalaista.

Suomella ja suomalaisilla ei ole enää varaa odottaa. Päätökset uudistuksista on tehtävä hallituksen budjettiriihessä. Sitä ennen esityksistä on käytävä laaja keskustelu. Toistaiseksi kumpikaan päähallituspuolueista ei ole uskaltanut alistaa omia esityksiään minkäänlaiselle julkiselle keskustelulle. Tuttu tilanne myös viime kuntavaalien alta. Silloinkin Kokoomus ja SDP pimittivät kantojaan äänestäjiltä.

Vain Keskusta on esittänyt omat ratkaisunsa: miljardiluokan kasvurahaston, kotikunta-maakuntamallin, bioenergiaan panostamisen, työurien pidentämisen sekä valtion infrayhtiön perustamisen. Lisäksi olemme esittäneet tukun konkreettisia esityksiä työllisyyden parantamiseksi tässä ja nyt pk-yritysten verokannusteista asunto-osakeyhtiöiden korjausavustuksiin. Ne voidaan laittaa heti toimeksi.

Kuka oikeasti enää uskoo Kataisen sanomisiin tai ylipäätään hänen hallituksensa toimintakykyyn? Jokainen näkee, että hallitus on kävelevä katastrofi. Hallituspuolueiden takertuminen valtaan käy Suomelle kohtalokkaan kalliiksi.

Luulisi jopa kokoomuslaisenkin pääministerin ymmärtävän, milloin on johtopäätösten vetämisen aika. Se aika on nyt.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Uudistuksista päätettävä budjettiriihessä >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.