Mielipidekirjoitus /

Huomio työttömyyteen

Työttömyys on Suomen suurimpia ongelmia. Se aiheuttaa paljon huolta ihmisten elämässä. Pennin venyttäminen sekä epätietoisuudessa eläminen ovat arkipäivää tuhansille suomalaisperheille.

Kysymys on myös kansantalouden kannalta merkittävistä kysymyksestä. Työttömyyden vähentäminen on tärkein keino paikatessa julkisen talouden vajetta.

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreiden tilastojen mukaan Suomessa on yli 360 000 työtöntä työnhakijaa. Se on 33 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysasteemme on 13,9 prosenttia ja se on suurimmallaan 16 vuoteen.

Meillä Keski-Pohjanmaalla tilanne on koko maan keskiarvoa parempi. Koko Keski-Pohjanmaan työttömyysaste 11,4 prosenttia ja Kokkolan 12 prosenttia.

Mihinkään tuuletteluun ei ole kuitenkaan aihetta. Jos yli kymmenen prosenttia ihmisistä on vailla töitä, on tilanne hyvin vakava. Erityisen huolissani olen nuorista, jotka eivät löydä omaa paikkaansa.

Kokkolassa ja Keski-Pohjanmaalla on kuitenkin paljon potentiaalia, mistä muuta maata pienempi työttömyys kertoo. Meillä on paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joihin työpaikat tulevaisuudessa yhä enemmän syntyvät.

Yritysten toimintaedellytyksiä on kuitenkin parannettava, jotta saisimme uutta työtä. Keskusta on esimerkiksi esittänyt byrokratian ja turhan sääntelyn purkamista. Myös palkkaamiseen kustannuksia on pienennettävä. Ensimmäisen työtekijän palkkaamiseen pitäisi antaa tukea.  Mikäli maamme 160 000 yksinyrittäjistä esimerkiksi puolet voisi palkata uuden työntekijän, olisi kokonaistyöttömyys lähes neljänneksen pienempi.

Vastaavasti työn vastaanottaminen pitää tehdä riittävän kannustavaksi. Työnteosta on aina jäätävä enemmän käteen kuin tukien varassa elämisestä. Keskusta on esittänyt esimerkiksi alueellisia perustulokokeiluja, jotta näkisimme, miten toteutamme kannustavan sosiaaliturvan parhaalla mahdollisella tavalla.

Nuorten työttömyyteen on puututtava tulevalla vaalikaudella entistä tarmokkaammin. Kaavamaisten ratkaisujen sijaan tarvitsemme räätälöityjä toimenpiteitä, jotta jokainen nuori pääsisi kiinni työelämään. Ensi vaalikaudella jokaisen syrjäytyneen tai syrjäytymisvaarassa oleva nuori on löydettävä ja heille on räätälöitävä oma opiskelu- ja työpolku.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Huomio työttömyyteen >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.