Mielipidekirjoitus /

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajisto: Työttömyyden alentaminen tärkeintä

Julkisuudessa käydään huutokauppaa leikkauksista. Miljardit eurot lentelevät pääministeriä myöten puolihuolimattomasti edestakaisin. Osalle mediastakin uutinen on enää vain se, kuka lyö kovimmat rätingit pöytään.

Joutuu kysymään, mihin on unohtunut, että Suomessa on suurtyöttömyys?

Työttömiä oli helmikuussa 355 400. Edellisen kerran työttömyys oli korkeampi vuoden 1999 helmikuussa. Neljässä vuodessa työttömyys on kasvanut 96 510 ihmisellä eli 37 prosenttia. Kun huomioidaan työllisyystoimien piirissä ja tilastojen ulkopuolella olevat, ilman tavallista työtä on jo 480 000 suomalaista.

Keskusta on erityisen huolissaan nuorten ja pitkäaikaistyöttömyyden pahenemisesta.

Nuoria, alle 25-vuotiaita työttömiä oli helmikuussa 45 900. Vuoden 2011 helmikuussa luku oli 30 900 eli nuorten työttömyys on kasvanut neljässä vuodessa 48 prosenttia. Pitkäaikaistyöttömiä oli helmikuussa 102 500 ja vastaavasti vuoden 2011 helmikuussa 58 000. Pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut neljässä vuodessa 77 prosenttia ja on nyt historiallisen korkealla.

Nämä luvut sinetöivät Kataisen ja Stubbin hallitusten epäonnistumisen ja pakottavat jokaisen ymmärtämään, että työttömyys kaikkine seurauksineen on Suomen vakavin ongelma. Mitkään leikkaukset eivät auta, jos työttömyyttä ei saada alenemaan. Myös valtiovarainministeriön virkamiehet tähdensivät työllisyyden parantamista talouspolitiikkaa koskeneessa raportissaan.

Siksi myös vaalikeskustelussa olisi syytä paneutua työttömyyden hillitsemiseen leikkaushuutokaupan sijaan. Työttömyyden nujertamisesta on tehtävä yhteinen asia. Se on myös parasta säästämistä. On arvioitu, että työttömyyden aleneminen yhdellä prosenttiyksiköllä kohentaisi taloutta noin miljardilla eurolla.

Keskusta katsoo, että kaiken päätöksenteon on tulevina vuosina tähdättävä siihen, että Suomeen saadaan lisää työpaikkoja. Keskustan tavoite on 200 000 työpaikkaa kymmenen vuoden aikana.

Olemme yhdessä eri toimialojen kanssa kartoittaneet työpaikkojen luomisen esteitä ja edellytyksiä. Lupaavin mahdollisuus työpaikkoihin on kotimaisten, uusiutuvien luonnonvarojemme kestävässä hyödyntämisessä eli biotaloudessa ja puhtaassa teknologiassa. Muita kasvualoja ovat esimerkiksi matkailu, hyvinvointipalvelut sekä tietotekniikan soveltaminen. On tavoiteltava pysyviä työpaikkoja, joita kansainvälinen kilpailu ei vie Suomesta pois.

Kasvu- ja työllisyysohjelmasta on sovittava osana laajempaa hallituksen, eduskunnan, työmarkkina- ja yrittäjäjärjestöjen sekä muiden keskeisten toimijoiden yhteiskuntasopimusta. Kiireellisintä on tehdä uudistuksia, joilla parannetaan työllistävien pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä, puretaan yrittämistä hankaloittavaa byrokratiaa, helpotetaan työn teettämistä ja vastaanottamista sekä korjataan työllistävän, kotimaisen energian kilpailukykyä. Päätökset ovat omissa käsissämme.

Talouden kuntoon laittaminen edellyttää myös suoria menosäästöjä ja ylipäätään menokuria. Keskusta on sitoutunut vastuulliseen talouspolitiikkaan. Tavoitteemme on lopettaa Suomen velaksi eläminen 6 – 7 vuodessa. Vaihtoehtomme sisältää 2,3 miljardin euron menosäästöt.

Talouden liian raju ja nopea kiristäminen johtaisi kuitenkin työttömyyden pahenemiseen. Toinen, yhtä vakava seuraus olisi köyhyyden ja eriarvoisuuden lisääntyminen. Suomessa on nyt jo noin 800 000 ihmistä toimeentulo-ongelmissa. Tulevat päätökset on tehtävä kaikin puolin oikeudenmukaisesti.

Julkisuudessa leikkauskeskustelun varjoon jääneen arkkipiispan köyhyysryhmän esityksistä nousee kaksi isoa asiaa, joiden tulisi velvoittaa kaikkia päättäjiä ja joihin Keskusta yhtyy. Ensinnäkin yhteiskuntapolitiikassa on huomioitava kaikkein heikoimpien näkökulma. Toiseksi, tärkeimpänä tavoitteena on oltava työllisyysasteen nostaminen. Keskusta katsoo, että on toteutettava myös ne isot uudistukset, jotka tällä vaalikaudella jäivät tekemättä, jotta hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus voidaan turvata.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajisto

Kimmo Tiilikainen, puheenjohtaja
Anne Kalmari, varapuheenjohtaja
Tuomo Puumala, varapuheenjohtaja

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajisto: Työttömyyden alentaminen tärkeintä >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.