Lehdistötiedote /

Lakkautuslaki kaatui – valta säilyy alueilla

Mahdollisuudet tasa-arvoiseen lukio- ja ammattikoulutukseen turvattiin, kun hallituksen lakiesitys toisen asteen oppilaitosten lakkauttamisesta raukesi eduskunnan sivistysvaliokunnassa.

Oppositio teki asiassa tuloksellista yhteistyötä paitsi keskenään myös koulutuksen järjestäjien kanssa. Koulutuksen tulevaisuutta ja tasa-arvoa koskenut välikysymys oli tarpeellinen.

Suomalaista koulutusta on uudistettava, mutta pelkkä ylhäältä sanellun karsimisen tie on väärä. Meidän on uudistettava koulutuksen sisältöä ja toimintatapoja, vähennettävä byrokratiaa sekä lisättävä koulutuksen järjestäjien päätösvaltaa alueilla.

Nyt rauennut 69 miljoonan euron lakkautuslaki olisi asiantuntija-arvioiden mukaan tarkoittanut yhdessä muiden leikkausten kanssa jopa joka kolmannen oppilaitoksen sulkemista. Se olisi pakottanut jokaisen lukion ja ammatillisen koulutuksen järjestäjän hakemaan itsellensä toimilupaa.

Uudistuksen valmistelu on ollut suorastaan luokatonta ja eduskunnan asemaa väheksyvää. Lisäksi on kestämätöntä, että näin perustavanlaatuisia muutoksia yritetään ajaa läpi, kun eduskunnan työtä on jäljellä enää alle viikko.

Suomalaisen koulutuksen tulevaisuudesta päätetään nyt huhtikuun eduskuntavaaleissa. Suomalaiset voivat ottaa kantaa siihen, miten suomalaista koulutusta uudistetaan ja turvataan koulutuksen tasa-arvo. Keskusta on vaihtoehtonsa esittänyt.

 

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Lakkautuslaki kaatui – valta säilyy alueilla >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.