Lehdistötiedote /

Maatalouden lupabyrokratiaa karsittava

Keskipohjalainen kansanedustaja, keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Tuomo Puumala vaatii maatalouden lupabyrokratian karsimista.

Puumala puhui maaseutuseminaarissa Houraatin majalla Lohtajalla 30. maaliskuuta.

– Yhteiskuntamme on mennyt sääntelyssä liian pitkälle. Maaseudulla asumista sekä maatalouden harjoittamista on vaikeutettu liikaa. Tämä uhkaa maaseudun taloudellista toimeliaisuutta huolestuttavalla tavalla.

– Erityisesti ympäristöministeriön hallinnon alalla on vallalla ideologia, jossa luontoa halutaan suojella tehtailemalla uusia säädöksiä ihmisten arjesta enempää välittämättä. Ihmisen ja ympäristön hyvinvointi pitäisi pystyä sovittamaan yhteen. Tässä mielessä maa- ja metsätalous- sekä ympäristöministeriön yhdistäminen luonnonvaraministeriöksi voisi olla perusteltua.

Puumalla on esittää monia konkreettisia keinoja maaseudun ja -talouden byrokratian karsimiseksi. Keskusta on nostanut näitä esille byrokratian purkamista koskevassa ohjelmassaan.

– Ensinnäkin maatalouden ympäristöluvat pitäisi uusia vain, jos toimintaan tulee oleellisia muutoksia. Myös ympäristölupien siirrolla aluehallintoviranomaiselta kunnille, joka onkin tapahtumassa, olisi paljon positiivisia vaikutuksia.

– Lisäksi tiedonkulku viranomaisten välillä on laitettava kuntoon. Viljelijän ei pitäisi tarvita lähettää tietojaan kuin yhdelle viranomaiselle. Viranomaistulkinnat pitäisi myös yhdenmukaistaa ja viranomaisten keskinäinen valitusoikeus poistaa.

Maatalouden byrokratian karsimisen ohella on toimittava maaseutuasuminen ja -rakentamisen helpottamiseksi.

– Nykyinen rakennuslaki on kuin maaseuturakentamisen kieltolaki. Rakennuslakia on uudistettava tulevalla vaalikaudella. Maaseudulla asuminen on usein hyvin luonnonmukaista ja ympäristöystävällistä. Sitä ei tulisi estää ylhäältä päin.

– Mikäli maaseudulla asuminen tehdään mahdottomaksi, tarkoittaa se maatalouselinkeinojen kuihtumista. Kotimaisen ruoan tai energian väheneminen näkyisi jokaisen suomalaisen elämässä kielteisellä tavalla.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Maatalouden lupabyrokratiaa karsittava >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.