Mielipidekirjoitus /

Metsänomistamista ei saa vaikeuttaa

Suomessa tarvitaan mittavaa toimenpidepakettia metsätalouden edistämiseksi. Meillä on Euroopan suurimmat metsävarat henkeä kohden. Käyttämällä kotimaista raaka-ainetta aiempaa enemmän ja monipuolisemmin voimme korvata tuontia paikaten samalla vaihtotaseen vajetta.

Puun käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat. On pyrittävä puun mahdollisimman korkeaan jalostusasteeseen. Tämä lisää myös puun kysyntää. Tulevaisuuden aloja ovat erityisesti puurakentaminen sekä puun käyttäminen muovin ja muiden keinokuitujen korvikkeena.

Suurista mahdollisuuksista huolimatta nykytilanne ei vaikuta lupaavalta. Viime vaalikaudella aloitettu työ biotalouden ja -energian edistämiseksi on pysähtynyt kuin seinään. Hyödynnämme metsiemme vuosikasvusta tällä hetkellä vain puolet.

Tulevaisuudessa erityisesti metsäomistajien asema on huomioitava paremmin. Yli 700 000 suomalaista omistaa metsää. Esimerkiksi meillä Keski-Pohjanmaalla metsäpalstan omistaminen on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Olen seurannut enemmän kuin huolestuneena esityksiä, jota metsäverotuksesta on viime aikoina käyty. Kysymys kiinteistöveron ulottamista metsämaahan nousee aina tasaisin väliajoin esille.

Minulle asia on kynnyskysymys, enkä voi hyväksyä ehdotusta missään olosuhteissa. Metsätaloutta verotetaan riittävästi jo nykyisellään. Pelkästään perintö- ja myyntiveroissa on riittävästi huolta monelle omistajalle. Verotusta ei saa tehdä moninkertaiseksi pinta-alaa verottamalla.

Kysymys on koko Suomen ja sen alueiden hyvinvoinnista. Metsätalouden merkitys ei ole vähenemään päin. Mahdollisuudet ovat valtaisat erityisesti Keski-Pohjanmaan kaltaisella metsävaltaisella alueella.

Mahdollisuudet jäävät kuitenkin hyödyntämättä, mikäli metsänomistajille kohdistetaan lisärasitteita. Haitallisen metsäveron pohtimiseen sijaan pitäisikin löytää keinot siihen, miten edistää metsätilojen sukupolvenvaihdoksia sekä luoda vero- ja muita kannustamia metsäalan vauhdittamiseksi.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Metsänomistamista ei saa vaikeuttaa >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.