Lehdistötiedote /

Omaishoito kuntoon

Keskipohjalainen kansanedustaja, keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Tuomo Puumala vaatii omaishoidon laittamista kuntoon.

– Omaishoitajien on päästävä tasa-arvoiseen asemaan. Omaishoidolle on laadittava yhtenäiset valtakunnalliset kriteerit ja omaishoidon tuki on siirrettävä kunnilta Kansaneläkelaitoksen maksettavaksi. Lisäksi tavoitteena on oltava palkkion verottomuus sekä omaishoitajien oikeus riittäviin lomapäiviin.

– Tulevalla vaalikaudella ei ole varaa moniin menolisäyksiin, mutta omaishoito on yksi niistä asioista, joihin keskusta on valmis panostamaan.

Puumala muistuttaa, että omaishoito on ratkaisu moniin sosiaali- ja terveydenhuoltomme haasteisiin.

– Huolenpito lähimmäisestä on yksi kauneimmista asioista, jota ihminen voi tehdä toiselle.

– Samalla omaishoidon kehittämisessä on kysymys myös hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudessa. Väestön ikääntyessä palvelujen tarve kasvaa. Mitä enemmän voimme tukea kotona tapahtuvaa omatoimista hoitoa, sen pienempi paine kohdistuu julkisiin palveluihin. Ennaltaehkäisevät palvelut maksavat itsensä moninkertaisena takaisin.

Omaishoidon kehittäminen kuitenkin vaatii, että sen perusedellytykset laitetaan kuntoon. Omaishoitajien on oltava tasa-arvoisessa asemassa eri puolilla Suomea.

– Suomessa on vuosittain noin 300 000 omaishoidon tilannetta, joista 60 000 on sitovia ja vaativia. Omaishoitosopimuksia on kuitenkin vain hieman yli 40 000. Jokainen ymmärtää, ettei yhtälö ole toimiva omaishoidon kehittämisen kannalta.

– Tuen lisäksi on kehitettävä koko omaishoidon palvelujärjestelmää. Omaishoitoa tukevien kotipalvelujen on oltava riittävällä tasolla.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Omaishoito kuntoon >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.