Tuomon kynästä /

Tasa-arvoinen koulutus on turvattava

Suomessa on turvattava mahdollisimman tasa-arvoiset edellytykset koulunkäyntiin ja opiskeluun eri asteilla.

Siksi me eduskunnan oppositiossa teimme helmikuussa yhteisen välikysymyksen koulutuksen tulevaisuudesta ja tällä viikolla pysäytimme eduskunnan sivistysvaliokunnassa toisen asteen koulutuksen järjestämislain. Se olisi yhdessä muiden leikkausten kanssa tarkoittanut asiantuntijoiden mukaan jopa joka kolmannen lukion ja ammattikoulun lakkauttamista Suomessa.

Kysymys oli myös toimintatavoista. Maan hallitus väheksyi toiminnallaan eduskuntaa, kun se vaalikauden viimeisellä viikolla yritti ajaa läpi näin perustavanlaatuisia muutoksia. Esitysten valmistelu oli puutteellista ja niistä puuttuivat vaikutusarviot. Näihin eduskunnan perustuslakivaliokuntakin kiinnitti huomiota.

Tavoiteltujen säästöjen saaminen oli pelkkien toiveiden varassa. Koulutuksen kenttä ehdittiin kuitenkin ajamaan todelliseen epätietoisuuden tilaan, koska esitysten todelliset vaikutukset eivät olleet kenenkään tiedossa´.

Uudistuksia tarvitaan, mutta hallituksen ylhäältä sanellun karsimisen linja on väärä.

Nyt on mahdollista hakea yhteistyössä koulutuksen järjestäjien kanssa ratkaisut toisen asteen koulutuksen turvaamiseen myös tulevaisuudessa. On uudistettava koulutuksen sisältöjä ja toimintatapoja, vähennettävä byrokratiaa sekä lisättävä koulutuksen järjestäjien päätösvaltaa. Näin koulutus voidaan turvata kestävällä tavalla veronmaksajien rahoja säästäen.

 

Tuomo Puumala, kansanedustaja (kesk)

Ritva Elomaa, kansanedustaja (ps)

Silvia Modig, kansanedustaja (vas)

Ville Niinistö, kansanedustaja (vihr)

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Tasa-arvoinen koulutus on turvattava >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.