Tuomon kynästä /

Lösningarnas vår

(Publicerad på Österbottens Tidning i 6 februari 2015)

Året har startad med fart. Efter ett arbetspass i hemlandskapet inleddes också riksdagens session. I tisdag valdes talmännen att fortsätta sitt uppdrag.

I onsdagens firades riksmötes högtidliga öppnande. Republikens president Sauli Niinistö talade träffande om hur vi har fått möta nya och oväntade utmaningar. Niinistö tog i sitt ovanligt resoluta tal speciellt ställning till hur vi ska hantera flyktingrisen. Han vädjade också till nationell enighet, sans och för samförstånd.

I politiken väntar en verklig lösningarnas vår. Utöver invandringspolitiken och de förhandlingar om ett samhällsfördrag som arbetsmarknadsparterna fört, behandlar regeringen och riksdagen till exempel social- och hälsovårdsreformen och inrättandet av landskap, en minskning av kommuneras uppdrag och normer samt betydande projekt som ett 600 miljoners paket för att förbättra vägarna.

Vi lever på många sätt i en historiks tid. Man måste blicka långt tillbaka för att hitta en tidpunkt då så många viktiga frågor legat på bordet samtidigt.

I riksdagens vår ingår också mycket vardagsjobb. Regeringer avger under våren 162 lagsförslag. Trots att bara att fåtal av dem behandlas i offentligheten innebär de många förbättringar i finländarnas vardag. I plenisalen och utskotten finns det arbete så det räcker och blir över.

Under våren behövs en vändning mot det bättre. Vi har levt för länge i en recession och samtidigt låtit det finländska välfärdssamhället utarmas.

Jag här hoppfull beträffande en vändning mot det bättre. Förutom att de här betydande reformerna måste föras ända i mål, måste vi också få fart på föreratagandet och exporten.

Från många europeiska länder kommer positiva signaler om att ekonomin förbättrats. Genom at ta vara på konkurrenskraften för finländskt kunnande kan också vi själva ta del av den här utvecklingen. Därför är förhandlingarna om ett samhällsfördrag ytterst viktiga. Utan en privat sektor som återhämtar sig fås inte nya jobb och nya skatteintäkter.

Alla kommande beslut kommer inte att väcka glädjeskrik hos finländarna. Många svåra saker som kan kännas orättvisa att fortafarande att vänta. Det är inte all angenämt när ett sparbeting eller en prishöjning drabbar ens närmaste krets.

Alla de här besluten tas ändå för att få kontroll över skuldsättningen. Alla och envar tvingas ge avkall på någonting för att vi ska kunna trygga täckande välfärdstjänster tillgängliga för alla också i framtiden.

Vi måste vara modiga sandade människor och se med tillit på framtiden. Finland lyfter bara genom arbete, företagsamhet och inversteringar.

Också små gärningar för oss mot bättre tider. Det här måste vara vårt rättesnöre såväl i vardagen som i politiken.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Lösningarnas vår >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.