Tuomon kynästä /

Turvallisuuden tunne on elämän perusta

(Julkaistu Keskipohjanmaassa 3.2.2016)

Viime viikolla julkaistun Maanpuolustustiedostuksen suunnittelukunnan (MTS) kyselyn mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista uskoo elämämme muuttuvan seuraavan viiden vuoden aikana turvattomampaan suuntaan. Erityistä huolta aiheuttavat työttömyyden kasvu ja terrorismi.

Turvattomuuden tunne on jokaisen henkilökohtainen kokemus. Sen taustalta löytyy monia tekijöitä. Vaikka olen sitä mieltä, että meillä on turvallisempaa kuin missään muualla, on ihmisten huoli otettava tosissaan. Turvallisuuden tunteen pitäisi olla jokaisen perusoikeus.

Turvattomuuden tunne nousee sekä maamme rajojen sisä- että ulkopuolelta. Epävakaa maailmanpoliittinen tilanne herättää kysymyksiä siitä, miten pienen Suomen käy. Lähi-idän kriisi näkyy meillä pakolaistulvana. Maamme sisäiset ongelmat, kuten työttömyyden ja eriarvoisuuden kasvu puolestaan tuovat monenlaisia murheita suomalaisten kotien arkeen.

Suomen sisäisistä ongelmista suurin on työttömyyden pirulainen. Maassamme on tällä hetkellä noin 380 000 työtöntä työnhakijaa. Noin joka kymmenes työikäinen on vailla työtä. Vaikea tilanne heijastuu tavalla tai toisella lähes jokaisen suomalaisen elämään.

Työttömyyden nujertaminen vaatii, että löydämme yhteisen sävelen. Me kaikki suomalaiset olemme samassa veneessä. Jos suomalaisten yritysten kilpailukyky paranee, löytyisi useammalle ihmiselle työpaikka.

Tästä on kysymys yhteiskuntasopimuksessa. Olen erittäin iloinen, että neuvottelut käynnistyvät jälkeen. Valtio tekee oman sarkansa. Jos sopimus saadaan, tuntuvat kevennykset työn verotukseen ovat mahdollisia.

Suurimmat uhkakuvat tulevat kuitenkin ulkoapäin. Pakolaiskriisin ohella ajankohtainen kysymys on naapurimme Venäjän kehitys.

Monista mahdollisista uhkakuvista huolimatta katson luottavaisin mielin tulevaan. Asemamme on hyvä ja siitä on pidettävä kiinni myös tulevaisuudessa.

Suomen on luotava omalla politiikallaan vakautta Itämeren alueelle. Meidän on säilytettävä hyvät suhteet tärkeimpiin kumppanuusmaihin. Tekemällä yhteistyötä eri suuntiin, voimme olla keskeinen ja kokoamme suurempi toimija kansainvälisessä politiikassa.

Peruslinjaamme meidän ei tarvitse muuttaa. Yleinen asevelvollisuus, sotilaallinen liittoutumattomuus ja koko maan puolustaminen muodostavat erinomaiset lähtökohdat turvallisuus- ja puolustuspolitiikalle myös tulevina vuosina.

Uskon, että käänne parempaan odottaa nurkan takana. Rohkeita meidän pitää kuitenkin olla. Vain työtä tekämällä, yrittämällä ja investoimalla syntyy parempi ja turvallisempi Suomi.

Pienetkin teot vievät meitä eteenpäin ja tuovat turvallisuuden tunnetta. Tämän on toimittava ohjenuorana niin jokapäiväisessä arjessa kuin politiikassa.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Turvallisuuden tunne on elämän perusta >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.