Tuomon kynästä /

Sivistysmaakunta Keski-Pohjanmaa

(Julkaistu Keskipohjanmaassa 25.5.)

Kokkolassa kasvanut J.V. Snellman sanoi osuvasti, että ”sivistyksessä on pienen kansan turva”. Sama viisaus pätee kuvaamaan myös koulutuksen ja Keski-Pohjanmaan välistä kohtalonyhteyttä. Koulutus ja sivistys ovat maakuntamme hyvinvoinnin ja menestyksen lähteitä.

Sivistyksen ja koulutuksen merkityksen ymmärtäminen on tärkeää. Edesmennyt kansansivistysmies, tohtori Seppo Niemelä sanoi “sivistyksen ja aatteen sanoman olevan, että kansojen ja ihmisten tulee voida kasvaa ja kehkeytyä sisäisten mahdollisuuksiensa täysimpään määrään”. Tämä ajatus koskee myös maakuntia. Kouluttautuminen ja sivistyksen tavoittelu on tärkeää, jotta kukoistaisimme ihmisinä ja alueena.

Keski-Pohjanmaan menestyksen resepti on yksinkertainen. Pärjäämme ainoastaan yhdistämällä käytettävissä olevia resursseja sekä korkeaa osaamista. Koulutuksen avulla pidämme myös nuoremme mukana ja osana yhteiskuntaa.

Koulutuksen kehittämisen on kuljettava käsi kädessä maakunnan yleisen kehittämisen kanssa. Osaaminen ja luovuus, pienen maakunnan ketteryys sekä keskipohjalainen yritteliäisyys muodostavat meille vahvan selkärangan.

Voimme olla ylpeitä Keski-Pohjanmaan monipuolisesta koulutustarjonnasta. Meillä on hienoa kouluja ja oppilaitoksia eri puolilla maakuntaa aina varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle asti. Jokaisella keskipohjalaisella on mahdollisuudet opiskella kotimaakunnassa niin pitkälle kuin rahkeet riittävät.

Oppilaitoksemme tekevät tiivistä yhteistyötä alueen yrittäjien ja muiden työnantajien kanssa. Osaavan työvoiman lisäksi viime vuosina on syntynyt entistä enemmän uusia ajatuksia ja innovaatioita yritysten ja oppilaitosten välisen yhteistyön seurauksena.

Yliopistokeskus Chydeniuksella on tärkeä rooli koko Keski-Pohjanmaan kehittämisessä. Tavatessani alueemme ihmisiä ja yrittäjiä, kertovat he aina, mikä merkitys omalla yliopistokeskuksella on. Ihmiset ovat opiskelleet yliopistokeskuksella ja yritykset ovat tehneet sen kanssa monenlaisia yhteistyöprojekteja.

Huomio on ollut myös valtakunnallista. Esimerkiksi luonnonvara-alalle ja kemianteollisuuteen tehdyt panostukset ja yritysten kanssa käynnistetyt yhteistyöprojektit ovat saaneet paljon tunnustusta.

Chydeniuksen varainkeräyskampanja on hieno hanke. Toivonkin, että lähdemme innolla mukaan.

Meillä on mahdollisuus näyttää, miten paljon keskipohjalainen koulutus meille merkitsee. Samalla voimme olla nostamassa koulutuksemme tasoa jälleen pykälän verran ylöspäin.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Sivistysmaakunta Keski-Pohjanmaa >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.