Mielipidekirjoitus /

Puumala ja Lintilä: Sote-uudistus tuo palvelut kaikkien saataville

Kari Urpilainen nosti kirjoituksessaan (4.9.) aivan oikein esiin sen, että yksi sote-valmistelun kulmakiviä on tarjota yhtäläiset palvelut maakunnan asukkaille ja tehdä se entistä kustannustehokkaammin. Keskeiset välineet tähän pääsemiseksi ovat olleet jo vuosia samat: perus- ja erityistason sekä terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten yhteistä tekemistä lisätään, ja luodaan ihmisille sujuvia palveluketjuja. Vastuullisia harteita levennetään, mikä edellyttää sote-järjestämisen ja rahoittamisen irrottamista kuntapohjasta. Jatkossa maakunta vastaa siitä, että ihmiset saavat laadukkaat palvelut, ja että ne toteutetaan lähellä ja väestön tarpeiden mukaan.

Sote-muutokseen nivoutuu myös erikoissairaanhoidon ja päivystyksen työnjaon uudistaminen. Urpilainen oli huolissaan, että mikäli Keski-Pohjanmaan keskussairaala ei kuulu kaikkein laajimman ympärivuorokautisen päivystyksen sairaaloiden joukkoon, maakunnan asukkaiden tasa-arvo palveluissa vaarantuu.

Sanoisimme niin päin, että mikäli työnjakoa erikoissairaanhoidossa ei tehdä, se vaarantaa maakunnan asukkaiden tasa-arvon, sillä seurauksena paitsi laadun kärsiminen, myös rahojen loppuminen.

Ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys tulee jatkossakin Kokkolassa olemaan. Sen lisäksi tuleva säädäntö velvoittaa kiireettömän päivystyksen lisäämiseen niin ilta-aikaan kuin viikonloppuisin.

Jo tänä päivänä tiettyjen erikoissalojen osaamista vaativia potilaita viedään hoitoon esimerkiksi Oulun yliopistolliseen keskussairaalaan. Kaikissa sairaaloissa ei voida ylläpitää aivan kaikkien alojen osaajia. Siihen eivät riitä niin maakunnan kuin koko maankaan tasolla rahat tai ammattilaiset. Ihmiset saavat jatkossakin laadukkaat ja riittävän monipuoliset palvelut Kokkolasta. Kerran elämässä leikkaukseen voi tarvittaessa lähteä vähän kauemmaksikin kotoa.

Pohjoisen Suomen sairaanhoitopiirien ammattilaisjohdon edustajat ovat istuneet samoissa pöydissä ja suunnitelleet maakuntien välistä yhteistyötä ja työnjakoa erikoissairaanhoidossa. Kokkola kuuluu Oulun erityisvastuualueeseen, jolla on jo pitkä historia yhteisestä tekemisestä.

Soten ytimessä ovat lähipalvelujen varmistaminen, palveluketjut ja sujuva työnjako. Keski-Pohjanmaa on lähtenyt rohkeasti ja ennakkoluulottomasti rakentamaan omaa sotea. Olemme tällä hetkellä maassamme edelläkävijöitä muutoksen valmistelussa. Emme ole kaihtaneet myöskään yhteistyötä Oulun erva-alueen sisällä. Tällä tiellä on hyvä ylpeänä jatkaa.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Puumala ja Lintilä: Sote-uudistus tuo palvelut kaikkien saataville >> Vote up 2 Vote down 0  >>

Kommentointi on suljettu.