Tuomon kynästä /

Valon kajoa

(Julkaistu Keskipohjanmaassa 18.9.)

Ensi viikolla eduskunnassa käynnistyy valtion tulo- ja menoarvion, eli budjetin käsittely. Suuressa salissa ja valiokunnissa käytetään satoja ja satoja tunteja ennen kuin 54 miljardin euron budjetti saadaan hyväksyttyä. Jokainen menokohde läpivalaistaan huolella. Valmista pitää olla ennen joulua.

Mielestäni hallituksen tekemä budjettiesitys on tilanteeseen nähden hyvä. Suomen talous on ollut pitkään pysähdyksissä ja monet ihmiset ovat edelleen tiukoilla. Vuosien jälkeen nyt on kuitenkin nähtävissä ainakin pientä valon kajoa.

Budjettiesitys pitää sisällään monia myönteisiä asioita. Suunnitelmissa on lukuisia työttömien sekä pienituloisten arkea parantavia toimenpiteitä. Suurimmat panokset käytetään akuutin työttömyysongelman hoitoon. Hallitus neuvottelee parhaillaan työmarkkinajärjestöjen kanssa, miten työpaikkojen syntyyn ja sitä parhaiten edistävään yrittäjyyteen saataisiin uutta potkua.

Ensi vuonna toteutetaan joka tapauksessa esimerkiksi yrittäjävähennys, joka keventää yritysten verotusta 128 miljoonalla eurolla. Sukupolvenvaihdoksia helpotetaan keventämällä perintö- ja lahjaveron asteikkoja. Kotitalousvähennyksen korvausaste nostetaan 45 prosentista 50 prosenttiin. Nämä toimet tuovat tärkeitä helpotuksia pienten ja keskisuurten yritysten toimintaan.

Yritysten tilanne näyttääkin aavistuksen paremmalta kuin vähän aikaan. Tällä viikolla julkaistun pk-yritysbarometrin mukaan kolmannes yrityksistä uskoo talouden suhdanteiden kohentuvan. Se on todella tärkeää siksi, että juuri näissä yrityksissä tehdään iso osa suomalaisesta menestyksestä. Niin myös meillä Keski-Pohjanmaalla.

Budjetissa on myös monia suomalaisten kotien ja perheiden arkea suoraan helpottavia toimia. Mielestäni on kohtuullista, että yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät pääsevät eläkkeelle. Lapsiperheiden elämää helpottaa kaikista pienituloisempien varhaiskasvatusmaksuihin tehtävät kevennykset. Nuorten tyttömyyteen ja syrjäytymiseen puututaan korottamalla etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan rahoitusta esitetystä.

Maatalouden ahdinkoon tulee 50 miljoonan euron kriisipaketti. Vielä riittää kuitenkin paljon tehtävää maatalouden kannattavuuden parantamiseksi.

Suomalaisten ostovoima paranee kauttaaltaan, kun kilpailukykysopimuksen myötä toteutetaan kaikkiensa 500 miljoonan euron kevennykset työtä tekevien ja eläkeläisten verotukseen. Tämä lisää jälleen kulutusta ja sitä kautta työllisyyttä.

Viime vuosina on keskusteltu paljon säästöjen vaikutuksista. Tulevilta sukupolvilta syömisen pysäyttämiseksi on jouduttu tekemään myös ikäviä päätöksiä. Monet näistä tuntuvat suomalaisten arjessa.

Jatkossa lähdemme siitä, että suurimmat säästöt on jo tehty. Menoja joudutaan kuitenkin pitämään kurissa. Tällä tiellä velkaantumisen pitäisi taittua vuoteen 2021 mennessä.

Uskon valitun linjan vievän talouttamme parempaan suuntaan. Maamme tulevaisuuden kannalta on tärkeintä, että budjettipäätösten rinnalla viedään eteenpäin yhteiskunnan rakenteita uudistavia toimia. Toisin sanoen maaliin pitää saada niin sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus kuin kilpailukykysopimuskin. Byrokratian purkaminen ja digitalisaation edistäminen ovat välttämättömyyksiä.

Suurin tavoite on työllisyyden parantaminen ja sitä kautta talouden kakun kasvattaminen. Meillä ei ole varaa antaa kenenkään pudota kelkasta.

Lue koko teksti >> 1 kommentti >> Vote up  Vote down   >>

Vastaus kohteessa Valon kajoa

  1. Hannu Aho sanoo:

    Miksi tämä hallitus säästää myös koulutuksesta, vaikka keskusta oli torppaamassa edellisen hallituksen koulutussäästöjä? Minusta lapsista ja nuorista säästäminen on sitä hölmöläisten peitonjatkamista kun samalla lisätään panoksia etsivään nuorisotyöhön. Siihen pitääkin lisätä panoksia mutta koulutussäästöt pitäisi perua.