Tuomon kynästä /

Lapsilta voi oppia paljon

(Julkaistu Keski-Pohjanmaassa 29.1.)

Tammikuussa olen ehtinyt kiertämään keskipohjalaisia kouluja. Suosittelen vierailuja ainakin kaikille politiikassa toimiville. Oppilaiden vilpitön ilo, into ja uteliaisuus tarttuvat. Parhaimmillaan pienikin ajattelutavan muutos avaa kokonaan uusia maailmoja.
En usko, että lapsilta oppiminen on huonoksi kenellekään. Jos me aikuiset otetaan omaan työhömme hitunenkin siitä positiivisesta ajattelutavasta, jossa kaikki on mahdollista, satavuotias Suomi pääsee pitkälle.

Me kaikki voimme osoittaa välittämistä tukemalla, uskomalla ja luottamalla omaan nuorisoomme.

Tammikuisissa keskipohjalaisten tilaisuuksissa ja tapaamisissa on välittynyt muutenkin vahvistuva luottamus. Ilmassa on pieniä merkkejä kasvun oraista. Yritykset ovat tehneet investointeja ja myös uusia työpaikkoja on syntynyt.

Vaikka yleinen suunta näyttää olevan myönteinen, on meillä yhä liian paljon niitä, joilla on arjessaan tiukkaa. Jatkuva penninvenytys, yksinäisyys sekä huoli lähimmäisistä varjostavat liian monen ihmisen elämää.

Tämä aika houkuttelee helppoihin vastauksiin myös köyhyyden tai eriarvoisuuden poistossa. Osa Yhdysvalloissa ja Euroopassa kannatusta saaneista johtajista on sanonut vaaleissa, että laitetaan rajat kiinni ja käsketään maailmalle muuttaneet yritykset takaisin kotiin. Näille ajatuksille on ymmärrettävästi kannatusta. Olen kuitenkin miltei varma, että helppoja ratkaisuja monimutkaistuvan maailman ongelmiin ei ole olemassa. Mitä syvemmin asioihin tutustuu, sitä useampia puolia niistä löytyy. Lupaamalla liian suuria ja luomalla odotuksia aiheutetaan usein uusia pettymyksiä.

Suomessa eriarvoisuuden ja työttömyyden vähentämisessä astutaan nyt pieniä, mutta tärkeitä askelia. Niin kauan kuin olen ollut mukana politiikassa, olen ajanut nykyistä yksinkertaisempaa ja kannustavampaa sosiaaliturvaa. Järjestelmämme koostuu yli sadasta syyperusteisesta sosiaalietuudesta ja on hyvin raskas. Eihän sellaisessa ole maalaisjärjellä ajateltuna mitään mieltä.
Tämän vuoksi olen iloinnut, että eduskuntavaaleissa tavoitteekseni asettama perustulokokeilu käynnistyy tämän vuoden alussa. Eräs kokeiluun valitusta kertoi Ylen haastattelussa, kuinka perustulo vapauttaa hänet orjamarkkinoilta ja tuo hänen kansalaisuutensa takaisin.

Perustulokokeilu on vain yksi esimerkki tehdyistä toimista. Lisäksi työntekijöiden ja eläkeläisten verotusta on kevennetty yli 600 miljoonalla eurolla, pienimpiin takuueläkkeisiin on tehty tasokorotus, yrityksiä on kannustettu työllistämiseen kilpailukykysopimuksen ja byrokratian purkamisen avulla.

Eriarvoisuus on kuitenkin laajempi viheliäinen ongelma, jonka vähentämiseen ei tahdo löytyä patenttiratkaisua. Tämän vuoksi hallitus on asettanut työryhmän, joka etsii uusia toimintatapoja ja keinoja yhteiskunnallisen eriytymisen pysäyttämiseksi.

Työryhmän puheenjohtaja, professori Juho Saari on sanonut osuvasti, että toiset ihmiset ovat parasta perusturvaa. Yksinäisyys on elämänlaatua eniten heikentävä tekijä. Vaikka julkiset palvelut ja tulonsiirrot olisivat kunnossa, ei ihminen pärjää ilman toisten tukea.

Tämän vuoksi pitääkin etsiä sellaista ratkaisuja, jotka lisäävät yhteisöllisyyttä. Kysymys ei ole tällöin enää vain siitä, mitä politiikka voi tehdä minun hyväkseni, vaan myös siitä, mitä me kaikki voimme tehdä toistemme hyväksi.

Koulukierroksilla eräs oppilas lupasi puheeni jälkeen, että hän aikoo vastaisuudessa katsoa luokkakavereidensa perään niin, ettei kukaan jää yksin. Tästä koululaisen asenteesta on hyvä ottaa mallia. Se oli myös itselleni hienojen koulukierrosten paras palaute.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Lapsilta voi oppia paljon >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.