Mielipidekirjoitus /

Kesäduunit kunniaan

Tämän kevään eduskuntakeskustelut polkaistiin käyntiin keskiviikkona. Pääministeri Sipilän tiedonannon pohjalta keskusteltiin Suomen haasteista ja hallituksen politiikasta.

Yksi eniten puhuttaneista aiheista oli nuorisotyöttömyys. Huoli tulevasta varjostaa liian monen nuoren elämää. On hienoa, että tähän tärkeään aiheeseen on herätty puolueissa yli hallitus- ja oppositiorajan.

Kaikki mitä nuorten työllistymisestä tiedetään osoittaa, että työn syrjään pitää päästä kiinni mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tämän vuoksi kesätöillä ja muulla varhaisella työkokemuksella on todella tärkeä merkitys. Taskurahojen lisäksi nuori saa tärkeää kokemusta, joka parantaa myöhempiä työllistymismahdollisuuksia.

Kesätöiden haku on parhaillaan käynnissä. Valitettavasti liian moni työhaluinen nuori uhkaa kuitenkin jäädä ilman työpaikkaa. Tätä nuorten työhalua ja -intoa ei ole varaa menettää. Voisimmekin laittaa yhdessä sopien kesäduunit kuntoon.

Hallitus on tehnyt tämän eteen jo paljon töitä. Yritysten toimintaedellytysten parantamisen lisäksi nuorten yhteiskuntatakuuta kehitetään yhteisötakuun suuntaan. Nuorille tarjotaan räätälöidympiä koulutus- ja työllistymispolkuja. Tässä tarvitaan myös lisää kesätyöpaikkoja.

Hallituksen ohella opposition suunnasta esitettiin valtiopäivien avajaiskeskustelussa hyviä ideoita kesätyöpaikkojen puolesta. Tätä yhteisymmärrystä pitää hyödyntää. Suomi100-vuoden kunniaksi tulevasta kesästä on tehtävä kesä, jolloin jokainen nuori voi saada työpaikan.

Monet kunnat ovat jo tehneet upeaa työtä kesätyöpaikkojen edistämiseksi – myös meillä Keski-Pohjanmaalla. Esimerkiksi Kokkolassa kaupungin kesätyöpaikkojen määrä on 250 ja lisäksi kaupunki tarjoaa tukea nuoria työllistäville yrittäjille. Myös yrityksillä ja työmarkkinajärjestöillä on ollut omia kampanjoitaan.

Nyt voimavarat pitää panna yhteen. Valtion, työmarkkinajärjestöjen ja kuntien pitää tehdä yhdessä konkreettinen suunnitelma siitä, miten mahdollisimman monelle nuorelle löydetään kesätyöpaikka.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Kesäduunit kunniaan >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.