Mielipidekirjoitus /

Talouden käänne luo uutta työtä

Suomen taloudessa on ollut nähtävissä jo pitkään pieniä merkkejä paremmasta. Nämä positiiviset merkit ovat vihdoin ja viimein realisoitumassa. Talous kasvaa ja maahamme syntyy uusi työpaikkoja. Tuorein positiivinen uutinen tuli Uudenkaupungin autotehtaalta, jonne tulee 1000 uutta työpaikkaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreiden tilastojen maassamme on lähes 30 000 työtöntä työnhakijaa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Pitkäaikais- ja nuorisotyöttömien määrä ovat vähentyneet molemmat noin 5000 ihmisellä.

Työn löytyminen on tuonut ilon aiheita moneen kotiin ja perheeseen. Tiukkaan arkeen on tullut tärkeää helpotusta. Työllisyyden parantaminen onkin paras lääke köyhyyttä ja eriarvoisuutta vastaan.

Vielä riittää kuitenkin paljon tehtävää. Talouden myönteistä kehitystä pitää ruokkia, jotta positiivinen työllisyyskehitys jatkuisi. Sekä paikallisella että valtakunnan tasolla pitää tehdä toimia, jotta uusia työpaikkoja syntyisi.

Ratkaisut löytyvät yrittämisen tukemisesta. Hallituksen tulevassa kehysriihessä on päätettävä toimista, jotka kannustavat yrityksiä investoimaan ja madaltavat työllistämisen kynnystä. Uusia asioita voidaan tehdä myös kokeilujen kautta. Esimerkiksi meillä Kokkolassa ja Keski-Pohjanmaalla olisi kova halukkuus kokeilla sitä, että ensimmäisen työntekijän voisi palkata pienemmillä sivukuluilla. Tämä kannustaisi montaa yksinyrittäjää ottamaan ensimmäisen askeleen toimintansa laajentamiseksi ja vähentäisi työtaakan alle uupumista.

Paikallisen päätöksenteon rooli yrittämisen tukemisessa korostuu maakuntauudistuksen myötä. Kun sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen jää maakuntien vastuulle, on kunnan tärkeimpiä tehtäviä elinvoiman vahvistaminen.

Kokkolan ja Keski-Pohjanmaan on jatkettava määrätietoista työtä sen eteen, että yritykset näkisivät alueemme houkuttelevana paikkana toimia.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Talouden käänne luo uutta työtä >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.