Tuomon kynästä /

Matala kynnys lapsille ja perheille

Politiikassa puhutaan paljon ennaltaehkäisevän työn merkityksestä. Ajatus löytyy kaikkien puolueiden ohjelmista. Monien mielestä aiheesta puhuminen tuntuu jopa kliseiseltä. Oikeasti kyseessä on kuitenkin yksi arjen tärkeimmistä teemoista.

Meillä Keski-Pohjanmaalla tämä tarkoittaa esimerkiksi perheiden aitoa mahdollisuutta kotiapuun sekä hyvää harrastusta jokaiselle lapselle ja nuorelle. Juhlapuheiden korulauseiden sijaan pitää päästä tekoihin.

Ensimmäiseksi. Moni muistaa ajan, jolloin kodinhoitajia oli saatavilla helposti tukemaan perheiden arkea. Nykyään puhutaan kunnallisesta kotipalvelusta, mutta perheiden tarve on edelleen ihan samanlainen.

Keski-Pohjanmaan kunnissa on tehty hyvää työtä kotiavun kehittämiseksi. Tehtävää riittää edelleen. Tällä hetkellä apu saattaa tuntua liian kaukaiselta niille perheille, jotka tarvitsisivat silloin tällöin kodinhoitajan apua arkeensa. Perheiltä tulevan palautteen perusteella neuvonnan lisäksi olisi tärkeää saada konkreettista apua arkeen. Palvelun käyttäminen ei saa myöskään olla millään muotoa leimaavaa. Siitä pitää saada aito matalan kynnyksen palvelu.

Kotiavun lisäksi lapsi- ja perhepalvelut voisivat tukea laajemminkin kotien kasvatustyötä. Tätä tehdäänkin nyt hallituksen kärkihankkeessa. Myös esimerkiksi Kokkolassa ollaan astumassa askelia oikeaan suuntaan.

Tulevaisuudessa päiväkodit ja koulut voisivat toimia tiiviissä yhteydessä muiden palveluiden, kuten neuvolan, perheneuvonnan ja kotiavun kanssa. Myös harrastemahdollisuudet ja kolmannen sektorin työ voidaan tuoda vielä kiinteämmäksi osaksi lasten päivää.

Toinen konkreettinen esimerkki on harrastamisen mahdollistaminen. Olen erittäin huolissani siitä, että yhä harvempi koululainen harrastaa ja liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Liikkumattomuuden kustannukset ovat valtakunnallisesti jopa kahden miljardin euron luokkaa. Tikittävään aikapommiin on puututtava.
Myös kulttuuriharrastuksilla on yhtä tärkeä merkitys. Itsensä ilmaiseminen kehittää luovuutta, jota tarvitaan tulevaisuuden maailmassa. Samalla harrastaminen tuo uusia kavereita ja opettaa toimimaan yhteisön jäsenenä.

Lasten ja nuorten liikkeen ja aktiivisuuden lisäämiseen onkin panostettava harrastustakuun muodossa. Jokaisella lapsella ja nuorella pitää olla mahdollisuus kunnolliseen harrastukseen vanhempien varallisuuteen katsomatta.

Seuratoimintaan panostamisen lisäksi koulujen ja kolmannen sektorin yhteistyötä on lisättävä. Lapsilla ja nuorilla pitää olla matala kynnys kokeilla eri harrastuksia. Tätä edistetään esimerkiksi Liikkuva koulu -hankkeella, josta sain olla tekemässä valtakunnallista. Myös eri lajien yhteinen yleislisenssi tukee samaa tarkoitusta, eli eri lajien kokeilemista matalalla kynnyksellä vanhempien varallisuuteen katsomatta.

Tarvitaan myös uusia malleja liikkeen ja harrastamisen lisäämiseksi. Olympiakomitea julkaisi pari viikkoa sitten valtakunnallisen projektin, jossa yritykset ovat lähteneet mukaan tukemaan lasten ja nuorten kerhotoimintaa. Tällaisia ennakkoluulottomia yhteistyömalleja tarvitaan lisää.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Matala kynnys lapsille ja perheille >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.