Tuomon kynästä /

Kaustisen tarina kantaa

(Julkaistu Kansanmusiikki-lehdessä)

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien tunnuslause on ”kesän onnellisimmat päivät”. Festivaalien merkitystä ei voisi paremmin sanoiksi pukea. Viikon kestävä juhla jättää jälkensä jokaiseen osallistujaan. Sen vuoksi niin moni festivaaleille osallistunut palaa Kaustiselle kerta toisensa jälkeen.

Minulle Kaustinen tuo mieleen paljon hyviä muistoja – työnteisiä päiviä ja musiikin täyttämiä iltoja. Iltojen hämärtyessä iltanuotiolla on tunnelmat kohdillaan. Se johtuu ihmisistä. Tuntuu, että Kaustisella tapaa kaikki.

Kaustisen festivaalit täyttää tänä vuonna viisikymmentä vuotta. Kaustisen upea tarina sopii osaksi Suomen 100-vuotisjuhlintaa. Kaustisella on tehty puolivuosisataa tavalla, joka on itsenäisyyden juhlavuoden teema – yhdessä.

Kaustisen kaltaiset tapahtumat edustavat pysyvyyttä ja turvaa ihmisten elämässä. Maailman muutoksen ajassa juurten ja omien kulttuurillisten lähtökohtien kaipuu voimistuu.

Kaustinen on vastaus siihen, miten paljon musiikki ja festivaalit voivat antaa meille. Kaustisen viikko edustaa niitä sivistysarvoja, joiden varaan Suomen tarina on rakennettu. Juurevalta pohjalta vaalitaan omaa vahvaa perinnettä ja kohdataan samalla uutta meiltä ja maailmalta. Tämä synnyttää paitsi uutta musiikkia myös uudenlaista ajattelua.

Kaustisessa on kysymys yhteisöllisyydestä. Festivaalit syntyy yhdessä tekemällä. Ei taida olla montakaan kaustislaista, joka ei olisi osallistunut festivaalien tekemiseen. Kun mukaan saadaan paljon muita vapaaehtoisia Suomesta ja maailmalta, syntyy reilun 4000 asukkaan kuntaan joka vuosi suuri ihme.
Yhdessä tekeminen on myös kansanmusiikin kulmakivi. Minua viehättää näppäritoiminta, joka kutsuu kaikki mukaansa soittamaan, laulamaan ja tanssimaan. Se herättää elinikäisen rakkauden musiikkia ja itsensä ilmaisemista kohtaan.

Kaikista ei tule huippumuusikoita, mutta kaikki oppivat luovuutta ja toisten huomioon ottamista. Näitä taitoja tarvitaan elämänvarrella niin työssä kuin muullakin. Yhdessä tekeminen ei ole keneltäkään pois. Kaustisen kunnasta tulee hämmentävä määrä muusikoita, näyttelijöitä ja taitelijoita.

Politiikalla on oma tärkeä vastuunsa kulttuurin edistämisessä. Vapaaehtoistoimintaa, harrastamista ja kulttuuria pitää tukea. Mielestäni olemme hyvällä tiellä. Vapaaehtoistoiminnan byrokratiaa puretaan esimerkiksi tapahtumajärjestämisen osalta. Kulttuuripuolella vahvistetaan lasten ja nuorten harrastemahdollisuuksia lisäämällä taiteen perusopetusta. Lisäksi taiteen prosenttiperiaatetta laajennetaan esittävään taiteeseen.

Nämä ovat tärkeitä mahdollisuuksia kansanmusiikille, joka nivoutuu osaksi laajempaa kansankulttuuria. Kansanmusiikki on tärkeä osa ihmisten yhteisöllistä elämää.
Haluan toivottavaa Sinulle iloista ja elävää festivaaliviikkoa. Jatketaan keskustelua esimerkiksi iltanuotiolla. Nähdään siis Kaustisella!

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Kaustisen tarina kantaa >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.