Vierailija /

Vierailija: Emmi Ståhlberg – Viikko eduskunnassa tet-harjoittelussa

Maanantai alkaa rautatieasemalta, auringonpaisteessa hieman ennen aamu yhdeksää. Lähden kävelemään kohti eduskuntataloa jännittyneenä, mutta innostuneena tulevasta työ elämään tutustumisviikosta. ”Olenhan nyt varmasti oikealla ovella?”, ”Onko minulla oikeanlaiset vaatteet?”. Huolet alkavat pikkuhiljaa hälvetä, kun Tuomo Puumalan avustaja Arttu Karila ilmestyy eduskunnan lasiovien edustalle ja pääsen hänen kanssaan sisälle ja turvatarkastukseen.

Päästyäni turvatarkastuksien läpi ja hoidettuamme hallinnolliset asiat kierrämme ympäri eduskunnan legendaarisia paikkoja. Läpi marmoriportaiden suureen valtiosaliin, aina täysistuntosaliin saakka.  Päällimmäisenä jäi mieleen kauniit marmoriportaat. Maanantait ovat hiljaisia päiviä eduskunnassa, kun kansanedustajat ovat maakunnissa hoitamassa kuntavastuita. Käytävillä ei näy paljoa ihmisiä. Sekin helpottaa jännitystäni jonkin verran.

Lounaan jälkeen työ jatkuu mediaseurannalla sunnuntain lehdistä. Valitsen mielestäni kolme tärkeintä uutista liittyen sivistykseen ja tiivistän niiden sanoman lyhyesti. Minua yllätti jo siinä vaiheessa, että sain oikeasti tehdä jotain. Odotin, että korkeintaan saan olla juoksutyttönä hakemassa tavaroita ja tulosteita. Tämä oli vasta alkua.

Saan pian kuulla, että Tuomo Puumala tapaa keskiviikkona Suomeen saapuvan Bhutanin opetusministerin. Etsin perustietoja Bhutanista ja alan valmistella briiffiä Tuomolle liittyen Bhutanin ja Suomen diplomaattisuhteisiin, sekä maan koulutusjärjestelmään. Ennen kuin huomaankaan kello on jo kolme ja ensimmäinen tet-päiväni on pulkassa. Astun lasiovista ulos ja tiedän, että viikosta tulee ikimuistoinen.

Tiistaina pääsin seuraamaan eduskunnan täysistuntoa, jossa keskusteltiin vilkkaasti, jopa niin vilkkaasti, että edustajat huusivat välillä toistensa päälle. Täysistunnon jälkeen näin ensimmäistä kertaa tet-harjoitteluni aikana eduskunnan kuppilassa kansanedustaja Tuomo Puumalan. Sain Tuomosta rennon ja mukavan oloisen kuvan ja juttelimme lyhyesti kuulumisia ja tulevasta harjoitteluviikostani

Keskiviikkona lähdemme Arttu Karilan kanssa eduskuntatalon edestä suoraan vierailemaan Keskustan puoluetoimistolla Töölössä. Kättelen montaa ihmistä ja tapaan toimiston henkilökuntaa. Keskustanuorten nykyinen puheenjohtaja Hilkka Kemppi esittelee minulle tiloja ja on todella ystävällinen ja hänestä jäi minulla todella mukava kuva. Kävimme myös kiinnostavaa keskustelua ympäristöstä. Poistumme Arttu Karilan kanssa Töölöstä ja menemme takaisin eduskuntatalon toimistoon, jossa Karila hoitaa omia tehtäviään ja minä valmistelen lähestyvää briiffausta, eli lyhyttä suullista tietoiskua Bhutaniin liittyen. Käymme ruokailemassa kuppilassa ja sen jälkeen näemme edustaja Puumalan, jolle pidän briiffin hieman hermostuneena. Briiffi menee kuitenkin hienosti, vaikka etukäteen hermoilin työtehtävää.

Yksi asia minulle myös jäi erityisesti mieleen eduskuntatalon ulkonäöstä marmoriportaiden lisäksi, nimittäin Paternosterhissi, jota pääsin itse kokeilemaan. Se on siis avoin hissi, joka liikkuu taukoamatta, kuten kellonaikakin hiipii taas kolmen ympärillä ja leimaan kulkukorttini taas pikkuparlamentin uloskäyntiin.

Torstaina pääsin vierailemaan Keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa, joka oli ainutlaatuinen tilaisuus. Lisäksi seurasin myös kyselytuntia ja löytyihän sieltä yksi aihe, joka nostatti tunteita minullekin. Nimittäin ohipuhuminen. Perjantaina tiesin leimaavani kulkukorttini oveen viimeisen kerran, kun astun sisälle. Kirjoitan lyhyen puheen avustajienpalaveria varten, johon sain inspiraation eilisestä kyselytunnista.

Viikko oli tapahtumatäyteinen, ja ylitti odotukseni positiivisesti. Tiistaina olin hieman väsynyt, mutta koko viikko sujui lähes ilman suurempia ongelmia. Haluan erityisesti kiittää Tuomo Puumalaa, että sain tämän mahdollisuuden eduskunnan tet-harjoitteluun ja Tuomoa ja Arttua kuluneesta viikosta.

 

Emmi Ståhlberg

 

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Vierailija: Emmi Ståhlberg – Viikko eduskunnassa tet-harjoittelussa >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.