Mielipidekirjoitus /

Politiikka tarvitsee uudistumista

Viime viikot ovat olleet politiikan kentillä turbulenttista aikaa. Puolueista on lähdetty, joukkuetta on vaihdettu ja onpa siinä sivussa perustettu uusi liikekin. Hjallis Harkimon, Mikael Jungnerin ja muutaman muun mediavaikuttajan peliliike vaatii tarkempaa arviota.

 

Politiikka tarvitsee ja ansaitsee uudistumista. Siinä uuden liikkeen perustaneet herrat ovat ihan oikeassa. Halusimme tai emme, maailma muuttuu ympärillämme nopeasti – uusia ilmiöitä, tarpeita ja asioita syntyy jatkuvasti. Puolueiden pitää pystyä vastaamaan näihin nopeasti ja ketterästi.

Jäykät ja hierarkkiset toimintatavat eivät ole tätä päivää. Puolueiden ja kansanliikkeiden pitää olla ihmisiä varten. Niiden toiminnassa tulee korostumaan asiakaspalveluasenne ja ihmisen hyvä kokemus saamastaan ymmärryksestä ja avusta.

Tämä on ilman muuta tätä päivää, joihin jokaisen puolueen pitää herätä ja kunnolla. Eivät puolueet toki toimettomina ole olleet. Suurimmassa osassa tapahtuu jo nyt paljon. Mutta voisi tapahtua enemmän ja nopeammin.

 

Olen eri mieltä Harkimon ja Jungnerin kanssa siitä, etteivätkö puolueissa jo tällä hetkellä pääsisi vaikuttamaan. Usein se kuitenkin vaatii kärsivällisyyttä ja kompromisseja. Demokratia ei ole sellainen järjestelmä, että siinä pystyisi päättämään yksin ja nopeasti, vaikka tietäisi kuinka paljon ja olisi kuinka oikeassa.

Esimerkkinä jo nykyään käytössä olevia puolueen menettelytavoista voin mainita juuri valmistuneen keskustan koulutuspoliittisen vision, jonka valmistelua sain vetää. Sitä ei todellakaan tehty missään kabinettien perukoilla sillivoileipien äärellä. Haimme vastauksia kentältä. Saimmekin kenttäkierroksella pienessä hetkessä peräti 1500 kommenttia. Jalostimme niitä yhdessä asiantuntijoiden kanssa alatyöryhmissä ja kokosimme vuorovaikutteisesti niistä yhteisen suunnan suomalaiselle koulutuspolitiikalle.

 

Uuden liikkeen ajattelussa vilahtelee myös ajatus politiikan joukkoistamisesta. Suomeksi sanottuna todennäköisesti esimerkiksi siitä, että kysyttäisiin ihmisiltä mielipidettä esimerkiksi nettiäänestyksellä erilaisista asioista. Tämä on hyvä. Tätä toki tehdään puolueissa jo nyt. Mutta sitä voisi tehdä enemmän. Kaikki eivät voi kuitenkaan olla äänestämässä kaikesta koko aikaa, siksi tässä meidän järjestelmässä aina vaaleissa valitaan edustajat. Usein kysymykset eivät myöskään ole ihan niin yksinkertaisia, että vastaukseksi riittäisi “tykkään tai en tykkää.” Asiat vaativat keskustelua, kuuntelemista, ymmärtämistä ja asettumista toisen asemaan.

En innostu tavasta, jolla uuden liikkeen perustajat kommentoivat politiikkaa. Ikiaikainen tapa poliittisessa puheessa on ollut syyttää toisia poliitikoiksi ja kertoa olevansa itse ulkopuolinen ja erilainen. Se on siinä mielessä vähän halpahintaista, että politiikka on kuitenkin se tapa, jolla yhteisiä asioita demokratiassa hoidetaan. Esimerkiksi kansanedustajat, yhteisten asioiden hoitajat ovat poliitikkoja – halusivat tai eivät.

Itsekin kaipaan politiikkaan suoraviivaisuutta ja nopeutta. Omassa työssäni yritän sitä päivittäin edistää. Demokraattinen järjestelmä  ei todellakaan ole täydellinen, mutta paras toistaiseksi keksitty. Siinä on myös se hyvä puoli, että se korjaa itse itseään aina neljän vuoden välein, kun vaalit pidetään. Korjaajina toimimme me kaikki äänestäjät yleisesti ja yhtäläisesti.

 

Onko puolue sitten hyvästä, vai pahasta ja tarvitaanko niitä mihinkään? Jos eläisimme maailmassa ja demokratiassa, jossa puolueita ei olisi, eduskunnassa alkaisi joka tapauksessa syntymään samanmielisten henkilöiden ryhmittymiä, joille samanlaiset asiat olisivat tärkeitä. He äänestäisivät samalla tavalla saadakseen asioita aikaiseksi. Väitän, että “puolueista” ei oikein ole edes mahdollista päästä eroon. Jonkunlaisia ryhmittymiä syntyisi aina. Kukaan ei pärjää yksin, eikä yhteisten asioiden hoitamisesta tulisikaan mitään, jos tarjolla olisi koko ajan 200 erilaista mielipidettä. Niitä täytyisi koota yhteen, puolueisiin.

Puolue ei tarkoita mitään ylhäältä annettua mahtikäskyä, vaan siinä ihmiset yhdessä pohtivat, millainen olisi parempi Suomi, Eurooppa ja maailma.

 

Politiikka on joukkuepeliä, joka vaatii kärsivällisyyttä. Ohjelmia ja uusia toimintatapoja. Mutta ennen kaikkea kuuntelemista. Olen ylpeä kun saan edustaa ja kehittää kansanliikettä nimeltä keskusta . 110 vuotta sitä on hiottu, eikä se vieläkään ole täydellinen.

 

Tuomo Puumala
Kansanedustaja
Kokkola

*Kirjoitus julkaisut alunperin Keskipohjanmaassa 29.4.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Politiikka tarvitsee uudistumista >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.