Mielipidekirjoitus /

Pohjanmaan tuplaantunut susikanta vaatii toimenpiteitä

Pohjanmaan susikanta on kaksinkertaistunut vain vuoden sisällä. Tämä selviää Luonnonvarakeskuksen keskiviikkona julkistamasta tutkimuksesta. Tutkimus tuskin toi mitään sellaista tietoa, jota ei olisi jo pitkään paikallisesti tiedetty.

Susikannan kasvusta on kertonut monien omalle pihalle piirtyneet suden jäljet ja monen rakkaan kotieläimen menetys. Ison kuvan ei pitäisi olla enää kenellekään epäselvä. Tilanne on kestämätön.

 

Susi ei kuulu kodin lähelle. Lakiin tulisikin nykyistä selkeämmin kirjata, että pihapiiriin saapuvan suden saa lopettaa, mikäli se uhkaa ihmistä tai kotieläintä. Tämä on maalaisjärjen mukaista.

Tämä ei kuitenkaan riitä. Ei voi olla niin, että kodin turvallisuus on viime sijassa tällaisten pakkokeinojen varassa. Ensisijainen vastuu on oltava aina viranomaisella. Jokainen ansaitsee turvallisuuden asuinpaikasta riippumatta.

 

Maa- ja metsätalousministeriö on päivittämässä syksyllä valtakunnallisen susien hoitosuunnitelman. Tämä on ministeriöltä oikea ratkaisu. Työssä tavoitteena tuleekin olla tilanne, jossa nykyistä susilaumojen alueellista keskittymistä ei tapahdu. Susien paikka on metsässä, eikä ihmisasutuksen lähellä.

 

Tuomo Puumala
kansanedustaja

*Kirjoitus julkaistu alun perin Keskipohjanmaassa

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Pohjanmaan tuplaantunut susikanta vaatii toimenpiteitä >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.