Lehdistötiedote /

Oppimateriaalilisä edistää koulutuksen tasa-arvoa

Keskustan kansanedustaja, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala iloitsee Sipilän hallituksen päätöksestä lisätä toisen asteen opiskelijoiden opintotukeen 46,80 euron kuukausittainen oppimateriaalilisä. Lisän piiriin on tulossa yli 30 000 opiskelijaa.

Opiskelukustannukset ovat nousseet viime vuosina erityisesti lukiossa. Jokaisen lukiolaisen pitää hankkia oma tietokone eikä perinteisistä kirjahankinnoista ole luovuttu. Ammattiin opiskelevien ja lukiolaisten pakolliset oppimateriaalihankinnat maksavat eri selvitysten mukaan useista sadoista euroista jopa 2600 euroon opiskelijan ainevalinnoista ja ammatillisten opintojen koulutusalasta riippuen. Kustannusten karkaaminen uhkaa suomalaisen yhteiskunnan yhtä tärkeintä tekijää, eli aitoa mahdollisuutta opiskella vanhempien varallisuudesta ja postinumerosta riippumatta.

Puumala muistuttaa, että Keskustan tavoitteena on, että jokainen nuori suorittaa vähintään toisen asteen tutkinnon, eli käy joko ammattikoulun tai lukion. Oppimateriaalilisä helpottaa pienituloisten perheiden nuorten koulunkäyntiä ja edistää koulutuksen tasa-arvoa.

Oppimateriaalilisä katsotaan toimeentulotuessa etuoikeutetuksi tuloksi, joten sen saaminen ei pienennä toimeentulotukea. Lisä parantaa siten aidosti pienituloisten perheiden nuorten tilannetta, iloitsee Puumala.

Lue koko teksti >> 2 kommenttia >> Vote up  Vote down   >>

2 vastausta kohteessa Oppimateriaalilisä edistää koulutuksen tasa-arvoa

 1. Tuomo sanoo:

  Tervehdys Ritva,

  Kiitos tärkeästä viestistä.

  Oppimateriaalilisän piirin tulee arviolta noin 33 000 toisten asteen opiskelijaa. Tuen saamisen edellytyksenä on, että vanhempien yhteenlasketut vuositulot ovat alle 41 400 euroa. Myöskään itsenäisesti asuvat 18- ja 19-vuotiaat opiskelijat eivät ole oikeutettuja lisään, koska he saavat opintotukea ja sen asumislisää täysimääräisenä vanhempien tuloista riippumatta.

  Ymmärrän, että suurten perheiden osalta tilanne on edelleen haastava. Työtä aidosti maksuttoman toisen asteen koulutuksen eteen pitää jatkaa. Yhdenkään suomalaisen kouluttautuminen ei saa jäädä kiinni postinumerosta tai vanhempien varallisuudesta.

  Ystävällisin terveisin,
  Tuomo

 2. Ritva Lindfors sanoo:

  Tuleeko tämä kaikille toisen asteen opiskelijoille? Olis otettava huomioon myös perheen koko eikä vaan isän tulot. Saattaa olla perheitä joissa on kolmetoistakin lasta ja perhettä pidetään kohtuullisesti toimeen tulevana, mutta opiskelu vaatii aika paljon, jos on kolmekin lukiossa ja yksi ammattikoulussa tai opistossa.