Tuomon kynästä /

Puidaan riihtä

(Julkaistu Keskipohjanmaa-lehdessä 26.8.)

Ennen leikkuupuimureiden aikaa viljasato kuivattiin ja puitiin riihissä. Ensin viljat kuumennettiin uunissa. Lämpö ja savu tappoivat tuholaiset ja homeet. Puinnissa jyvät saatiin tarkasti talteen. Työmäärä oli suuri, mutta sato oli hyvä ja kestävä.

Riihi -termi on jäänyt elämään myös politiikkaan. Sitä aikaa eletään juuri nyt. Hallitus kokoontuu ensi viikolla puimaan valtion vuoden 2019 budjettia. Budjettiriihen tunnelma on tällä kertaa poikkeuksellisen positiivinen, kun asiantuntijoidenkin hämmästykseksi hallitus on saavuttanut työllisyys- ja taloustavoitteensa. Työttömyys vähenee ja talous on laitettu kuntoon. Nyt tavoitteena pitää olla oikeudenmukainen ja koko Suomen kasvua edistävä budjetti.

Budjettiriihen tärkeimpiä kysymyksiä on myös kuivasta kesästä kärsineen maatalouden tukeminen. Arvioiden mukaan viljasato on jäämässä jopa yli neljänneksen normaalia pienemmäksi. Tämä tarkoittaa merkittäviä tappioita jo ennestään tiukoilla oleville tiloille. Vaikka meillä Keski-Pohjanmaalla kuivuustilanne ei ole yhtä paha kuin osassa maata, ovat monet alueemme viljelijät kertoneet tämän kesän poikkeuksellisista haasteista.

Akuuttiin tilanteeseen onkin valmisteilla tukipaketti. Pohdinnassa on, minkälaiset keinot helpottaisivat viljelijöiden arkea parhaiten. Satotappiokorvausten rinnalla on mietittävä, minkälaisia helpotuksia lainataakan lyhennysten kanssa kamppaileville olisi mahdollista löytää.

Maatalouden suurin haaste on viljelijöiden saaman tuottajahinnan pienuus ja tuotantokustannusten suuruus. Vaikka kotimainen ruoka myy, viljelijöille ei tahdo jäädä riittävästi euroja käteen. Mikäli pahimman yli päästäisiin, voitaisiin näihin maatalouden rakenteellisiin ongelmiin pureutua jälleen paremmin. Hallitus on asettanut Osuuspankki-konsernin entisen pääjohtaja Reijo Karhisen tekemään asiasta esityksiä.

Toinen budjettiriihessä keskustelua herättävä teema on verotus. Valtiovarainministeri Petteri Orpo on esittänyt 300 miljoonan euron kevennyksiä työn verotukseen. Pidän summaa liian suurena ja haluaisin kohdentaa veronkevennykset pienituloisille, jolloin työnteosta tehdään kannattavaa kaikissa tilanteissa. En näe järkevänä, että kaikkiin tuloluokkiin kohdistuvia tuloveronkevennyksiä rahoitettaisiin kulutus- ja haittaverojen nostamisella tai velkarahalla.

Budjettiriihessä sovittavat mahdolliset veronkevennykset ja muut toimet pitää suunnata pienituloisille. Liian moni sosiaaliturvan tai pienen työtulon varassa elävä joutuu venyttämään penniä selvitäkseen arjessa. Joukossa on niin eläkeläisiä, opiskelijoita, työttömiä kuin perhettään elättäviä työssäkäyviä ihmisiä. Pieni parannus toimeentuloon helpottaisi ihmisten jokapäiväistä elämää ja tulevaisuuden suunnittelua. Ihmisten ostovoiman lisääntyminen tukisi myös Suomen talouden ja työllisyyden myönteistä kehitystä.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Puidaan riihtä >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.