Artikkeli /

Vammaisurheilun asemasta tarvitaan kattava selvitys

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala vaatii urheiluyhteisöltä ja laji-liitoilta aitoa tasa-arvoa. SUL:n esimerkki saattaa hänen mukaansa olla vasta jäävuoren huippu. Asioita tulee korjata jo liikuntapoliittisessa selonteossa.

Kansanedustaja, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala perää suomalaiselta urheiluyhteisöltä ja yhteiskunnalta vakavaa pohdintaa arvoista ja eri urheilijoiden tasavertaisesta kohtelusta. Urheilun on toimittava samoilla toimintaperiaatteilla kuin muunkin yhteiskunnan.

– On päivänselvää, etteivät Suomen Urheiluliiton omavastuukäytännöt paraurheilijoille ja nuorille ole hyväksyttäviä. Vastaavia tilanteita ei saa päästä syntymään missään muussakaan lajissa. Onneksi valokeilassa olleeseen tilanteeseen löytyi sponsorirahoituksen myötä ratkaisu.

– Pääsin seuraamaan paralympialaisia paikan päällä Etelä-Koreassa ja harvoin olen urheilumiehenä kokenut yhtä suuria tunteita kentän laidalla. Samalla sain myös kuulla urheilijoiden läheisiltä tarinoita siitä, miten valtavia henkisiä, mutta myös taloudellisia uhrauksia kisoihin pääseminen perheiltä vaatii.

Puumalan mielestä suomalaisen urheilun viime vuosien positiivisimpia ilmiöitä on ollut vammaisurheilun nousu. Menestyvät urheilijat ovat tuoneet Suomella paljon iloa ja kannustaneet ihmisiä liikkumaan.

Vammattomien- ja vammaisurheilun välillä on edelleen kuitenkin isoja tasa-arvohaasteita. Julkisuudessa esillä ollut omavastuukysymys lienee vain jäävuoren huippu.

– Lajiliittojen integroinnissa pitää edetä vauhdilla. Tätä pitää tukea ja tämän pitää näkyä myös lajien rahoituksessa. Selonteossa voidaan linjata kauttaaltaan paremmasta tuesta vaikeimmassa tilanteessa olevalle vammaisurheilulle sekä jopa köyhyysrajan alapuolella eläville nuorille urheilijoille. Molemmat ovat mahtavia esikuvia nuorille ja innostavat ihmisiä liikkumisen polulle.

– Valtavan tärkeää on myös esteettömien matalan kynnyksen liikuntapaikkojen lisääminen.

Puumala perää perusteellista selvitystä tasa-arvosta. Mukaan tarvitaan kaikki lajiliitot.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Vammaisurheilun asemasta tarvitaan kattava selvitys >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.