Lehdistötiedote /

Lukutaito on parasta turvallisuuspolitiikkaa

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuomo Puumala korostaa lukemisen ja lukutaidon merkitystä tämän päivän maailmassa.

Puumala puhui Kokkolan yhteislyseon 120-vuotisjuhlassa 8.9.
– Loputtomien tietomäärien, valeuutisten ja informaatiovaikuttamisen aikakaudella on tärkeää suhtautua kriittisesti lukemaansa, kuulemaansa ja näkemäänsä. Lukemansa ymmärtäminen ja peilaaminen laajempiin kokonaisuuksiin on välttämätön kansalaistaito.

– Lukutaidolla on myös tärkeä turvallisuuteen liittyvä merkitys. Ihmisiä on vaikeampi johtaa harhaan, jos he osaavat suhtautua kriittisesti kohtaamiinsa uutisiin ja viesteihin. Vaikutus ulottuu aina Suomen kokonaisturvallisuuteen asti.

Puumalan mukaan lukutaito muodostaa tärkeän osaamispohjan myös tulevaisuuden työelämään.

– Kun teknologia korvaa ihmisten panosta suorittavissa työssä, korostuvat tulevaisuudessa tiedonhallinnan ja ihmisten kohtaamisen taidot. Lukeminen muodostaa perustan kaikelle ymmärtämiselle ja oppimiselle. Lukemien vahvistaa tutkitusti myös ihmisten empatiakykyä.

Puumala onkin huolissaan vähenevästä lukemisen harrastamisesta. Erityisesti kouluikäisten poikien kohdalla kehitys näyttää huolestuttavalta.

– Varhaiskasvatuksessa ja kouluissa on tehtävä kaikki voitava, jotta lukuharrastus saataisiin elpymään. Jokaisen lapsen ja nuoren löydettävä itseään kiinnostava tapa lukea. Suhtaudun lämpimästi Äidinkielen opettajain liiton käynnistämään Lukeva koulu -hankkeeseen. Olen myös pohtinut, että pitäisikö medialukutaidon, ihmisyyden ja toisen ymmärtämisen olla jopa oma oppianeensa koulussa.

– Muutos voi lähteä jo kodista ja perheistä. Iltasatujen lukeminen herättää lapsissa elinikäisen kiinnostuksen tarinoita ja lukemista kohtaan. Kun alkuun pääsee, ei hyvä harrastus katkea milloinkaan ja siirtyy jälleen eteenpäin.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Lukutaito on parasta turvallisuuspolitiikkaa >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.