Tuomon kynästä /

Eroon lapsiperheköyhyydestä

(Julkaistu Keskipohjanmaassa 30.12.)

Joulun aikana teemme paljon hyvää toisillemme ja kannamme yhteistä vastuuta. Erilaisissa keräyksissä saadaan kasaan merkittäviä summia, jotka tuovat hyvää joulumieltä lukuisiin perheisiin. Esimerkiksi yhteinen jouluruokailu voi olla asia, josta riittää iloa pitkäksi aikaa.

Olen saanut itsekin olla järjestämässä useampana vuotena Laitetaan hyvä kiertämään -keräystä yhdessä Olli-Pekka Ojansivun ja mahtavan talkooporukkamme kanssa. Keskipohjalaisten ihmisten ja yritysten auttamisen halu on vetänyt mielen nöyräksi. Olemme voineet toimittaa suuret määrät leluja, pelejä ja muita tavaroita tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Kohtaamiset ovat olleet ikimuistoisia ja samaan aikaan pysäyttäviä.

Valitettavasti joulun hieno tunnelma ei kanna koko vuotta. Lapsiperheköyhyys on Suomen suurimpia ongelmia. Runsaat kymmenen prosenttia, eli noin 100 000 lasta elää pienituloisissa kotitalouksissa. Perheissä joudutaan pärjäämään hyvin vaatimattomilla tuloilla ja miettimään jokaista pientäkin ostosta erittäin tarkkaan. Köyhyyttä aiheuttavat esimerkiksi työttömyys, velkaantuminen, riittämättömät tulot tai korkeat elinkustannukset. Kaikki kallistuu koko ajan. Esimerkiksi yksinhuoltaja- ja monilapsisissa perheissä ollaan usein todella tiukoilla.

Tällä vaalikaudella on tehty paljon tärkeitä tekoja lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi. Parantunut työllisyystilanne on tuonut helpotusta monen perheen arkeen. Se on tehokkain keino vähentää eriarvoisuutta.

Lisäksi pienimpiin vanhempainpäivärahoihin on tehty lähes sadan euron kuukausikorotus. Lapsilisän yksihuoltajakorotusta on nostettu ja opintotukeen on tullut huoltajalisä. Päivähoitomaksuja on alennettu kahteen kertaan. Maksuttoman hoidon piiriin on tullut lähes 7000 uutta perhettä. Tämä on vain hyvä alku. Tehtävää on edelleen paljon.

Lähdimme parantamaan myös lapsiperheiden kotipalvelua, eli vanhaa ja hyväksi havaittua kodinhoitajajärjestelmää. Haluamme tehdä siitä tulevina jälleen aidon matalan kynnyksen tukimuodon. Perheiden tukemiseksi on käynnistetty myös lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelma. Tavoitteena on koota pirstaleiset palvelut toimivaksi ja perheiden arkea tukevaksi kokonaisuudeksi. Jatkossa esimerkiksi neuvolan ja perheneuvonnan kaltaiset palvelut on tarkoitus tuoda osaksi päivähoitoa ja perusopetusta. Meillä Keski-Pohjanmaalla on otettu asiassa jo hyviä ensiaskeleita.

Tulevalla vaalikaudella on tehtävä perusturvauudistus, joka yksinkertaistaa nykyjärjestelmää, nostaa tukien tasoa ja tekee työn vastaanottamisesta kannattavampaa. Osana uudistusta voitaisiin pienempituloisissa perheissä ottaa käyttöön korotettu lapsilisä. Myös työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen on oltava nykyistä helpompaa.

Lapsille ja nuorille on pyrittävä antamaan aidosti yhtäläiset mahdollisuudet. Kannatan vahvasti ajatusta, jossa maksuttomat harrastusmahdollisuudet tuodaan osaksi koulupäivää. Hyvät harrastukset synnyttävät uusia kaverisuhteita sekä tukevat oppimista ja kasvua. Myös lasten ja perheiden tukipalveluista, kuten koulukuraattoreista ja -psykologeista pitää tehdä luonnollinen osa koulujen arkea.

Epäkohdista huolimatta monissa suomalaisissa perheissä voidaan hyvin. Vahvat tukiverkostot ja matalan kynnyksen apu helpottavat kaikkien arkea. Työtä erilaisten ja erikokoisten perheiden puolesta pitää jatkaa.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Eroon lapsiperheköyhyydestä >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.