Mielipidekirjoitus /

Seksuaalirikosten rangaistuksia kovennettava

Oulussa tapahtuneet lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat järkyttäneet mieliämme. Kolmen alle 15-vuotiaan lapsen koskemattomuutta on rikottu, eivätkä sanat riitä kuvaamaan tekojen vastenmielisyyttä ja tuomittavuutta.

Uhrien kärsimystä ei voida poistaa. Jotkut pitkään hyväksikäyttöä lapsena kokeneet ihmiset ovat aikuisena sanoneet tekojen olevan kuin murha, josta jää henkiin. Kuvaus on pysäyttävä. Onkin tärkeää, että uhrien toipumiselle annetaan tässä tilanteessa kaikki mahdollinen tuki.

Olen varma, että syylliset saavat teosta rangaistuksensa. Oikeusvaltiojärjestelmämme pitää tästä huolen.

Pysäyttäviä ovat kuitenkin olleet myös ne ihmisiltä tulleet postit, joissa on pelätty, että se pitkä tuomio tulee tekijän sijaan uhrille. Näin ei saa olla. Törkeiden seksuaalirikoksista ja erityisestä lapsiin kohdistuvista teoista annettavien rangaistusten pitää vastata yleistä oikeustajua.

Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan hallituksen esitys, jolla kiristettäisiin rangaistuksia. Lapsiin kohdistuvista raiskauksista voitaisiin antaa yli kymmenen vuoden tuomio. Myös lapsen törkeän hyväksikäytön tuomioasteikkoa kovennetaan. Esitysten suunta on oikea.

Mielestäni myös muita toimia on vietävä eteenpäin. Olin viime vaalikaudella ensimmäinen allekirjoittaja 108 kansanedustajan lakialoitteessa, jossa lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä tehtäisiin rikos, joka ei vanhene koskaan. Esille on ollut tapauksia, joissa tekijä on myöntänyt teon, mutta häntä ei ole voitu asettaa syytteeseen sen vuoksi, että rikos on vanhentunut. Esityksemme pysähtyi silloin oikeusministeriön vastustukseen. Asiaan pitää mielestäni palata uudelleen.

Rangaistuksia koventamalla tai vanhenemisaikaa pidentämällä tehtyä ei tietenkään saa tekemättömäksi. Nämä kuitenkin antaisivat tulevaisuudessa uhrille paremman mahdollisuuden hakea asialleen oikeutta. Lisäksi se kertoisi, kuinka vakavina me yhteiskunnassa tällaisia tekoja pidämme. Seksuaalisessa hyväksikäytössä on aina kysymys rikoksesta ihmisyyttä vastaan.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Seksuaalirikosten rangaistuksia kovennettava >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.