Artikkeli /

Keski-Pohjanmaasta akkuteollisuuden keskus

Keskipohjalainen kansanedustaja Tuomo Puumala esittää, että Kokkolasta ja Keski-Pohjanmaasta on kehitettävä määrätietoisesti akkuteollisuuden ja -tutkimuksen eurooppalaista keskusta.

– Sähkö- ja akkuteknologian käyttö lisääntyy lähitulevaisuudessa ennen näkemättömällä tavalla.

Puumalan mukaan Keski-Pohjanmaalla on todelliset mahdollisuudet nousta akkuteknologian johtavaksi keskittymäksi. Alueellemme on suunnitteilla Euroopan yksi suurimmista litiumkaivoksista. Litium on akuissa käytettävä materiaali.

– Biolaakso -hankkeen ympärillä on jo paljon akkualan osaamista ja meillä on oma akkulaboratorio. Seuraava askel on akkualan tutkimuksen laajentaminen ja pyrkiminen sitä kautta Suomen johtavaksi osaamiskeskittymäksi. Silloin avautuu mahdollisuus tavoitella Euroopan huippua.

– Meillä on siis avaimet omissa käsissä. Voimme luoda toimintaympäristön, jossa on samaan aikaan tarjolla sekä raaka-aineitta, tutkimusta- ja innovaatiotoimintaa että mahdollisuus rikastaa ja jalostaa litiumia. Tämä tekisi Kokkolasta erittäin houkuttelevan alueen alan yrityksille.

Puumalan muistuttaa, että mahdollisuuksien hyödyntäminen vaatii rohkeita panostuksia. Hankkeen taakse on saatava koko Keski-Pohjanmaan vankkumaton tuki.

– Näin voimme edistää asiaa myös kansallisella ja eurooppalaisella tasolla. Tutkimustoiminnan kehittäminen vaatii tutkimus- ja innovaatirahoituksen tuntuvaa lisäämistä.

– Tämä on ala, jolla Kokkola ja Keski-Pohjanmaa voivat tavoitella eurooppalaista kärkeä. Tämän vuoksi lähtisin tekemään rohkeaa kehitystyötä. Toteutuessaan akkualan keskittymä toisi meille paljon uutta kasvua ja työtä.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Keski-Pohjanmaasta akkuteollisuuden keskus >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.