Artikkeli /

Kotimaista ruokaa pöytään

Keskipohjalainen kansanedustaja Tuomo Puumala vaatii konkreettisia tekoja viljelijöiden toimeentulon parantamiseksi.

– Kotimainen ruoka on todellinen trendi. Lähiruoka on kovassa huudossa ja televisio on täynnä erilaisia ruoka- ja kokkausohjelmia. Tämä ei kuitenkaan näy viljelijän toimeentulossa.
 
– Erityisesti viimeiset vuodet ovat olleet tiloille todella haastavia. Monet viljelijät ovat jaksamisensa äärirajoilla.  Kun markkinahinnat ovat olleet alhaalla, on tiloja myös jouduttu lopettamaan. Halpuutukset tuntuvat iskulta vasten kasvoja.

Puumalan mukaan ruokaketjuun tarvitaan reilua peliä. Kotimaisen ruoan nousu on saatava näkymään myös viljelijän kukkarossa.

Maatalousministeri Jari Leppä antoi Osuuspankin entiselle pääjohtajalle Reijo Karhiselle toimeksiannon siitä, miten maataloustuloa saataisiin lisättyä vähintään 500 miljoonaa eurolla vuodella.

– Karhisen esitykset ruokaketjun yhteisen tahtotilan löytämisestä sekä nykyisten tutkimus-, koulutus- ja neuvontapalvelujen kokoamisesta yhteen ovat tärkeitä.
 
– Tärkeintä on saada tuottaja kuskin paikalle ruokaketjussa. Tuottajien nykyistä neuvotteluasemaa on vahvistettava ja epäreilut kauppatavat on kitkettävä. Myös suoramyyntiä ja pienten elintarvikejalostajien mahdollisuutta päästä kaupan valikoimiin on parannettava.

Puumala perää myös ruoan alkuperämerkintöjen kehittämistä.

–  Kuluttajalla on oltava oikeus tietää, mistä ruoka tulee. Alkuperäismerkintöjen pakollisuutta on laajennettava kaupoissa ja ravintoloissa edelleen.
Julkisen sektorin on noustava edelläkävijäksi kotimaisen ruoan edistämisessä.

–   Julkisissa hankinnoissa on painotettava vastuullisuutta ja laatua. Kuntien on asetettava omille hankinnoilleen yhtä kovat laatukriteerit, joita suomalaiselle ruoalle on asetettu. 
 

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Kotimaista ruokaa pöytään >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.