Artikkeli /

Huumeongelmaan tarvitaan selkeä linja

Sain edustaa keskustaa koko Vaasan vaalipiirin puoluetentissä 8.4. Yleisradion järjestämän paneelin suurin yllätys minulle oli vaalipiirin vihreiden puheenjohtaja Tuomas Ojajärven ja Vasemmistoliiton Sauli Isokosken kannanotto, jossa he väläyttivät miedoksi kutsumiensa huumeiden käyttämisestä annettavien rangaistusten poistoa.
 
Kunnioitan vihreitä ja vasemmistoa puolueina samoin kuin kaikkia muitakin puolueita, mutta olen asiasta jyrkästi eri mieltä. Vastusten mietojen huumeiden laillistamista. Se on todella väärä vastaus alueemme vaikeaan huumeongelmaan.
 
Kokkolassa paha huumeongelma iski kotikaupunkimme silmille taas vuonna 2018. Yliannostukset ja myrkytykset lisääntyivät räjähdysmäisesti. Huumekuolemat ovat Kokkolan yhteinen tragedia.
 
Soiten asiantuntijalääkäri, ylilääkäri Anne Linna vertasi marraskuussa Ylen haastattelussa (29.11.) kannabiksen käyttöä venäläiseen rulettiin: Osalle addiktio kehittyy nopeasti, osalle se ei tule koskaan. Pahimmillaan seurauksena ovat paniikkireaktiot ja psyykoosi. Osa siirtyy kovempiin aineisiin.
 
 “Tulee ahdistuneisuutta tai väsyneisyyttä, ja sitten kokeillaan stimulantteja kuten amfetamiinia tai metamfetamiinia, kun kannabis ei enää riitä.”
 
Meillä kannabiksen käyttö aloitetaan keskimäärin 15-vuotiaana eli nuorempana kuin muualla Euroopassa, ja suonensisäisten keskimäärin 18-vuotiaana.
 
Asiantuntijoita kannattaa kuunnella vakavasti. Kannabiksen osalta puhutaan usein viihdekäytöstä ja ajetaan löysempää suhtautumista koko asiaan. Sosiaali- ja terveyspalvelujen arkitodellisuuden näkökulmasta tällaiset puheet ovat huolestuttavia.
 
Sosiaali- ja terveysalan asiantuntijat sekä päättäjät ovat Keski-Pohjanmaalla tarttuneet Soiten johdolla toimeen. Apua huumeongelmaan tuodaan parhaiten tuomalla apu nuoria lähelle ja puuttumalla ongelmiin jo niiden alkujuurilla.
 
Huumeet etenkin nuorten parissa ovat merkittävä ongelma. Siksi rajojen pitää olla selvät. Tarvitaan vanhempien, päättäjien ja nuorten parissa työskentelevien yhteisrintama nuorten tulevaisuuden puolesta. Etenkin lainsäätäjiä ja sellaiseksi pyrkiviä kannustan asettumaan voimakkaasti huumeongelmaa vastaan.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Huumeongelmaan tarvitaan selkeä linja >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.