Artikkeli /

Ihmislähtöinen ja kannustava sosiaaliturva

Suomalaisen yhteiskunnan suurimpia murheenkryynejä on monimutkainen ja joskus jopa lannistava sosiaaliturvajärjestelmämme. Vuosikymmenten kuluessa on rakennettu monimutkainen tilkkutäkki, joka koostuu yli sadasta syyperusteista etuudesta. Eri tukimuodot eivät keskustele keskenään. Kun yhtä lisätään, on se usein toisesta pois. Monimutkaisuudesta johtuen tukitasot ovat jääneet mataliksi ja viimesijaiseksi etuudeksi tarkoitettua toimeentulotukea joutuukin nostamaan joka kuukausi yli 150 000 suomalaista.


Kärsijöinä tästä systeemistä ovat tavalliset kansalaiset. Miten tukia saava ihminen voisi pysyä kärryillä sosiaaliturvastaan, kun se tuottaa joskus ongelmia jopa Kansaneläkelaitokselle tai maan johtaville asiantuntijoille.
Ongelma on onneksi tunnistettu ja monet puolueet ovat nostaneet sosiaaliturvan uudistamisen ensi vaalikauden kärkiteemakseen. Tästä onkin tehtävä yksi ensi vaalikauden tärkeimmistä hankkeista.


Tulevan sosiaaliturvamallin muotoilussa on nostettava esille kaksi pääperiaatetta. Ensinnäkin byrokratiaviidakosta pitää siirtyä yleiseen ja yksinkertaiseen perusturvaan. Tämä mahdollistaisi myös perusturvan tason nostamisen, jolloin toimeentulotuesta tulisi jälleen viimesijainen ja väliaikaiseksi tarkoitettu etuus.


Toiseksi työnteon pitää olla kannattavaa jokaisessa tilanteessa. Palkkatuloa ja sosiaaliturvaa pitää voida yhdistää nykyistä paremmin. Pohjilla pitäisi olla ajatus ahkeruustakuusta, jolloin jokaisesta tienatusta eurosta jäisi riittävästi käteen.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Ihmislähtöinen ja kannustava sosiaaliturva >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.