Artikkeli /

Ikäihmisten hyvä hoito on yhteiskunnan sivistyksen mitta

Alkuvuodesta vanhustenhoidossa esille tulleet pöyristyttävät laiminlyönnit ovat saaneet monen kysymään, voimmeko enää luottaa hyvään hoitoon ollenkaan?

Meidän oltava varmoja siitä, että hoito on hyvää ja turvallista. Vanhustenhoidon ongelmat ovat syntyneet useiden vuosien kuluessa. Vaikka ilmenneet tapaukset ovat vain jäävuoren huippuja, riittää haasteita koko maassa.

Tässä tilanteessa pitää ottaa kaikki keinot käyttöön inhimillisen ikääntymisen puolesta. Yhtenäisenä tavoitteena pitää olla, että jokaisella ikäihmisellä toteutuu oikeus hyvään hoitoon ja hoivaan sekä kotona että hoivakotipaikoissa.

Ilmenneet ongelmat ovat syntyneet nykytilanteessa ja kertovat siitä, että muutokselle on tarvetta. Sote-uudistuksella haluamme parantaa tilannetta tuomalla vanhuspalvelujen järjestämisen nykyistä vahvemmille hartioille. Uskon, että maakunnat ovat riittävän vahvoja toimijoita kantamaan vastuuta turvallisista palveluista. Päävastuun palvelujen käytännön toteuttamista pitää olla julkisella sektorilla. Yksityiset yritykset voivat tarvittaessa täydentää julkisia palveluja.

Tämän lisäksi tarvitaan monia konkreettisia toimia hoidon laadun ja valvonnan parantamiseksi. Peruspalveluministeri Annika Saarikko toi esille yhdessä hoito- ja hoiva-alan toimijoiden kanssa tehdyn 25 toimenpiteen listan, joille parannetaan hoidon ja hoivan laatua sekä valvontaa. Näitä toimia on lähdettävä toteuttamaan päättäväisellä tavalla.
Kannatan myös, että hoitajamitoitusta nostettaisiin nykyisestä 0,5:stä 0,7 hoitajaan ja muutetaan suosituksesta pakolliseksi. Suurimmassa osassa hoitopaikkoja tavoitteeseen on jo päästy, mutta tiukemmalla lainsäädännöllä turvataan kaikkien ikäihmisten paremmat palvelut.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Ikäihmisten hyvä hoito on yhteiskunnan sivistyksen mitta >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.