Artikkeli /

Pienimpiin eläkkeisiin tarvitaan korotus

Eläkeläisten toimeentulon parantaminen on tärkeimpiä yhteiskunnan oikeudenmukaisuuden edistämiseen liittyviä kysymyksiä. Olen sitä mieltä, että kaikista pienempiin eläkkeisiin, eli takuueläkkeisiin on tehtävä tuntuva korotus. Keskusta on linjannut, että tulevalla vaalikaudella korotuksen suuruuden pitäisi olla sata euroa kuukaudessa.

Myös kansaneläkkeiden ja eräiden muiden etuuksien indeksijäädytyksistä pitää luopua. Tämä tarkoittaa, että kustannustason nousu siirtyisi automaattisesti tukiin.

Etenkin yli 75-vuotiaiden köyhyysriski on kasvanut huolestuttavalla tavalla. Pienituloiset eläkeläiset ovat hyvin haavoittuvassa asemassa. Heillä ei ole enää mahdollisuutta parantaa toimeentuloaan itse. Moni eläkeläinen miettii päivittäin, miten saada rahat riittämään.

Tällä vaalikaudella olemme korottaneet takuueläkkeitä yhteensä vajaalla 40 eurolla. Tiukasta taloudellista tilanteesta huolimatta olemme halunneet panostaa kaikista eniten tukeva tarvitsevien tilanteeseen. Tätä pitää nyt jatkaa.

Parantunut talous- ja työllisyystilanne mahdollistaa, että ensi vaalikaudella voidaan tehdä panostuksia muutamiin täsmäkohteisiin. Ikäihmisten toimeentulon parantaminen on yksi tärkeimmistä kysymyksistä. Riittävä toimeentulo on yksi inhimillisen ikääntymisen tärkeimmistä mittareista.

Eläkkeiden suuruuden lisäksi on mietittävä eläkeläisten oikeudenmukaista verotusta. Veroeron kaventamisessa suhteessa työikäisiin riittäisi tekemistä.

Tämän lisäksi tarvitaan toimia arjen kustannusten nousun hillitsemiseksi. Eläkeläisten hyvää ja kohtuuhintaista asumista on tuettava erilaisin keinon. Asumiskustannukset muodostavat merkittävän osan eläkeläisten menoista. Esimerkiksi omistusoikeusasumisen lisääminen on yksi keino yhdistää hyvää ja kohtuuhintaista asumista sekä hoivaa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon puolella pitäisi miettiä, voitaisiinko erilaisten asiakasmaksujen, matkakulujen ja lääkkeiden omavastuuosuudet muuttaa yhdeksi vuosittaiseksi maksukatoksi. Tämä toisi inhimillisyyttä nykyjärjestelmään.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Pienimpiin eläkkeisiin tarvitaan korotus >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.