Artikkeli /

Pikavipit kuriin

Ihmisten henkilökohtaiset taloudelliset ongelmat ja kotitalouksien kasvanut velkaantuminen herättävät huolta. Yhteensä 375 000 suomalaisella on arkea hankaloittava maksuhäiriömerkintä.


Velan suhteen olen eniten huolissani lyhytlainoista, eli pikavipeistä ja kulutusluotoista. Olen ollut vaatimassa ja edistämässä muutoksia, joilla pikavippien härskeimpiä lainehtoja rajoitetaan ja sääntelyä kiristetään. Eduskunta hyväksyi maaliskuun alussa esityksen, jonka myötä kaikkien lainojen korkokatoksi asetetaan 20 prosenttia ja katto asetetaan koskemaan myös yli 2000 euron luottoja.


Kansallista lainsäädäntöä kuitenkin kierretään esimerkiksi verkossa toimivien luotantarjoajien kautta. Lainsäädännön kiristämisen ja markkinoinnin rajoittamisen ohella tilanteen parantamiseksi tarvitaan myös tiiviimpää kansainvälistä yhteistyötä.


Lainsäädännöllä ja kansainvälisillä sopimuksilla ei voida ratkaista kaikkia ihmisten taloudelliseen käyttäytymiseen liittyviä ongelmia. Tavatessani nuoria on esille noussut taloustaitojen merkitys. Moni nuori on kertonut, kuinka on joutunut oppimaan kantapään kautta, että laskut on maksettava ja lainat on hoidettava. Tämä korostuu digitalisaation aikakaudella, kun raha voi tuntua ainoastaan luvuilta tietokoneen tai matkapuhelimen näytöllä. Tyhjä lompakko ei kerro enää oman maksukyvyn heikkenemisestä.


Nuoret ovat itse nostaneet esille toiveen talousopetuksen lisäämisestä eri koulutusasteilla. Kannatan ajatusta. Kansantaloudellisen ymmärryksen lisäksi tarvitaan myös arjen taloudenhallintaan liittyvää käytännön osaamista. Talousopetuksen lisääminen vähentäisi eriarvoisuutta merkittävällä tavalla, kun talouskoulutus ei jäisi kotien ja omakohtaisten kokemusten varaan.

Lue koko teksti >> Kommentit pois päältä artikkelissa Pikavipit kuriin >> Vote up  Vote down   >>

Kommentointi on suljettu.