Vastatut kysymykset:

Näytä kysymykset:
20.2.2017 / Kysyjä: nimetön

Viittaan kysymykseeni 17.4.-15. Missä vaiheessa lapsen törkeän hyväksikäytön rikoksena vanhentumattomuuden aloitteen lakikäsittely on? Onko toivoa, että sitä koskeva laki joskus saadaan? Asia on tietysti marginaalinen ja koskee onneksi vain osaa lapsista. Jokainen lapsi on kuitenkin tärkeä ja olisi tärkeää että asia etenee ihmisoikeuksien, moraalin,etiikan, terveyden jakehityksen ja myös yleisen lainkuuliaisuuden kannalta. Jo etukäteen vastauksesta ja toiminnasta kiittäen!

Tervehdys,

Paljon kiitoksia viestistä ja tärkeästä kysymyksestä.

En ole unohtanut asiaa. Viimeksi tästä käytiin perusteellinen keskustelu eduskunnassa lokakuussa 2015. Silloin oikeusministeri Jari Lindström suhtautui asiaan positiivisesti ja lupasi edistää sitä.

Nostan asiaa jälleen esille. Valmistelen parhaillaan kirjallista kysymystä aiheesta.
Katsotaan sen jälkeen, miten on järkevää toimia.

Ystävällisin terveisin,
Tuomo

18.11.2016 / Kysyjä: Hjoose

Luin uutisista kuinka useat opettajat kertovat uupuneensa kouluarkeen ja työviikko päättyy itkuntäyteiseen kotimatkaan. Ongelmana on ilmeisesti lisääntyneet työvaatimukset ja käytöshäiriöiset oppilaat. Varsinkin jälkimmäinen ilmiö nousi esimerkiksi Iltasanomien uutisen perusteella esille oppilaiden jatkuvasti haistatellessa ja viisastellessa opettajille. Uudistetaan peruskoulua -kärkihanke ei järin vakuuta tässä mielessä, jos strategia on suuripiirteisesti \"tehdä oppimisesta innostavaa\".

Kysymykseni siis kuuluukin: Kuinka paljon tähän liittyviä syitä ja ratkaisuvaihtoehtoja on käsitelty valtakunnanpolitiikassa (esim. mietinnöt)? Sivistysvaliokunnan konkarina lienet varmaan melko hyvin perillä tästä.

Googlettamalla itse löysin ainakin uutisen vuodelta 2012, jonka mukaan silloinen opetusministeri Gustafsson halusi puuttua kouluhäiriköinnin syihin. Toisaalta taas vaalikoneissa on taidettu silloin tällöin ehdottaa fyysistä kurittamista á la vanhat hyvät ajat. Kuitenkin em. uutisten perusteella opettajatkaan eivät tästä ajatuksesta järin innostu.

Lisäksi allekirjoittanutta hämmentää, että vaikka aihe on varsinainen klassikko, julkisuudessa se näyttäytyy lähinnä ammattiryhmän avunhuutona. Mielestäni myös sivistysvaliokunta voisi pyrkiä tuomaan aihetta kansalaiskeskusteluun esim. ottamalla julkisesti kantaa näihin uutisiin. Jos uutiskynnys on onnistuttu ylittämään jopa apteekki\"kartellin\" osalta, luulisi koulurauhan olevan helppo nakki.

Tervehdys Hjoose,

Paljon kiitoksia tärkeästä kysymyksestä.

Koulujen työrauhaa koskeva lainsäädäntö on parhaillaan meillä sivistysvaliokunnan käsittelyssä. Tässä vaiheessa tehdään pieniä parannuksia. Lisäksi lähiaikoina on tarkoitus asettaa laajempi työryhmä, jossa käydään läpi tarkemmin koko lainsäädännön uudistamistarvetta.

Kiinnität huomion aivan oikeisiin asioihin. Koulu on monella tapaa yhteiskunnan peili. Ei ole koulun tai opettajien vika, jos työrauhassa on ongelmia. Koulu joutuu pikemminkin kohtaamaan ja ratkomaan niitä haasteita, joita yhteiskunnassa ilmenee.

Tärkein ratkaistavista kysymyksistä on, miten lasten ja nuorten lähes loputon energia saadaan kohdistumaan oppimiseen. Tämän vuoksi kärkihankkeessa lähdetään siitä, että perusopetusta on uudistettava oppimisprosessin kautta.

Olen kuitenkin samaa mieltä, että Suomessa tarvitaan perusteellisempaa keskustelua työrauhaongelmien syistä. Ongelmien taustalla on usein lapsien pahoinvointi sekä kotien ja perheiden ongelmat. Lapsilla ja perheillä pitäisi olla aito mahdollisuus matala nkynnyksen tukipalveluihin, kuten kotiapuun.

Tilannetta yritetään parantaa lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman avulla.

Olemassa olevia resursseja pyritään käyttämään tehokkaammalla tavalla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tukipalvelut tuotaisiin osaksi varhaiskasvatusta ja koulutusta.

Ystävällisin terveisin,
Tuomo Puumala

30.3.2016 / Kysyjä: Ulla H.

Eläkeläinenhän ei ole uskoa silmiänsä eikä korviansakaan.Tässä uudessa peruspalkkakokeilussa siis eläkeläiset jäisivät ulkopuolelle?! Hehän ovat kaikkien korotusten jälkeen se kaikkein pienituloisin ryhmä.600-700/kk saavat nuolisivat näppejään,niinkö?ja pieni muistutus sulle Tuomo,meidän perheestä on jo monet vaalit peräkkäin lähtenyt 4:ääntä,siis just sulle!Mietipä sitä! anteeksi mutta risoo vähän(eikä niin vähääkään..)

Tervehdys Ulla,

Paljon kiitoksia viestistä ja kysymyksestä. Olen myös erittäin kiitollinen, että olen ollut teidän perheenne luottamuksen arvoinen.

Tänään julkaistun perustuloraportin kohdalla on huomioitava, että kysymys on hallituksen tilaamasta esiselvityksestä, jossa käydään läpi erilaisia tapoja toteuttaa perustulokokeilu.

Hallitus käynnistää tämän pohjalta oman poliittisen valmistelutyönsä, jonka tuloksia esitellään ensi syksynä. Perustulokokeilu on tarkoitus toteuttaa vuosien 2017 ja 2018 aikana.

Perustulon lähtökohtana on ensisijaisesti kuitenkin kehittää työikäisten sosiaaliturvaa. Haluamme luoda riittävät kannusteet työn vastaanottamiselle.

Eläkeläisten toimeentuloa on parannettu tällä vaalikaudella esimerkiksi korottamalla takuueläkettä 20 eurolla kuukaudessa. Lisäksi Yle-vero poistuu pienituloisilta eläkeläisiltä. Vaikka summat eivät ole suuren suuria, ovat ne kuitenkin merkittävä parannus monen pienituloisen eläkeläisen arkeen.

Voi myös ajatella, että takuueläke on hyvin lähellä perustulojärjestelmää: ihmisille taataan tietty perustoimeentulon taso.

Ollaan yhteyksissä, aurinkoista kevättä Sinulle ja perheellesi toivottaen,
Tuomo

13.2.2016 / Kysyjä: Salme Kiiski

Asiani koskee opiskelukiintiöitä 70/30. Vuonna 2014 syksyllä opiskelun Helsingin yliopistossa (kemia) aloittanut ja samana vuonna keskeyttänyt joutuu 30 % kiintiöön hakiessaan nyt keväällä 2016 opiskelemaan valtiotieteitä. V.2014 ei tietoa kiintiöistä ollut. Jos tieto uusista kiintiöistä olisi ollut, ei ko. opiskelija olisi aloittanut kemian opiskelua, johon pääsi ilman hakua. Nyt tyttö on opiskellut valtiotieteitä Kauniaisten Työväen Akatemiassa ja uhrannut hakuun aikaa ja rahaa. 70 %:n kiintiöön kuuluminen tuntuisi oikeudenmukaiselta.
Voitko vaikuttaa asiaan. Kyseessä on tyttären tytär. Äiti on lähettänyt kyselyn opetusministeriöön ja oikeusasiamiehelle.

Hei Salme,

Tämä on erittäin ikävä tilanne, jos lapsenlapsesi on opiskellut vain vähän aikaa. Hän on valitettava väliinputoaja tässä.

Muutoksen taustalla on opiskelijavalintauudistus, jonka tarkoituksena on sujuvoittaa korkeakouluopintoihin pääsyä. Tämän vuoksi korkeakoulut ovat velvoitettuja varamaan kiintiön aiempaa korkeakoulupaikkaa vailla oleville.

Kun lakia säädettiin viime vaalikaudella, käytiin kova vääntö siitä, pitäisikö päävalinta, joka on yleisin tapa päästä opiskelijaksi, olla vain ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Tämän sijaan tuli onneksi nämä kiintiöt.

Uuden lain myötä korkeakoulut ovat velvoitettuja parantamaan mahdollisuuksia vaihtaa koulutusalaa korkeakoulun sisällä (ns. siirto-opiskelijat) sekä tulla valituksi aiempien opintojen perusteella. Uskon, että Työväen akatemiassa suoritettujen opintojen avaavan portit useampaan yliopistoon. Pääsykokeisiin lukemisen ohella myös tämä mahdollisuus kannattaa selvittää huolella.

Yleisesti ottaen uudistuksen tiedottamisessa ei ole onnistuttu toivotulla tavalla. Suunta on ollut tiedossa jo useita vuosia ja osa opinto-ohjaajista on informoinut opiskelijoita ahkerasti. Valitettavasti näin ei ole kuitenkaan käynyt kaikkialla.

Uudistus on käytössä ensimmäistä kertaa nyt keväänä. Ensimmäiset johtopäätökset voidaan vetää vasta valintojen tapahduttua. Sen jälkeen on katsottava, pitääkö tehdä jonkinlaisia korjausliikkeitä.

Ystävällisin terveisin,
Tuomo

16.10.2015 / Kysyjä: nimetön

Kiitos eduskunnassa käyttämästäsi puheenvuorosta lasten seksuaalisen hyväksikäytön rikoksen asiasta ja puhuit rikoksen vanhentumattomuuden puolesta. Vanhentumattomuus voisi auttaa nykyisiä ja tulevia lapsia,ettei heidän sieluaan ja luontaista taipumusta luottaa ja uskoa hyvään murskata.

Lämmin kiitos tärkeästä viestistäsi.

Lapseen kohdistunut törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö on kuin murha, josta jää henkiin. Liian usein elinkautinen tulee uhrille ja tekijä pääsee helpommalla.

Rangaistuksia korottamalla tai vanhenemisaikaa pidentämällä tehtyä ei saa tietenkään tekemättömäksi. Vanhenemisajan pidentäminen kuitenkin antaisi tulevaisuudessa uhrille mahdollisuuden hakea oikeutta asialleen. Lisäksi se kertoisi, kuinka vakavina me tällaisia tekoja pidämme.

Teimme viime vaalikaudella kollegani Timo Heinosen kanssa lakialoitteen tästä asiasta. Vaikka saimme 108 kansanedustajan allekirjoituksen, ei aloite silloin valitettavasti edennyt. Onneksi oikeusministeri Jari Lindström kertoi eilen, että hän on valmis viemään asiaa eteenpäin.

Toivon todella, että saamme tehtyä päätökset. Poliittisesta tahdosta sen ei pitäisi jäädä ainakaan kiinni.

Aurinkoista syksyä toivottaen,
Tuomo

14.9.2015 / Kysyjä: Tuomo Koski

Koska Puumala on tulossa Lohtajalle? Keskustan politiikka on nyt täysin kohdallaan soraääniä kuuluu lakkoilijoilta ja keskustaa arvostellaan mutta myöhemmin kiitellään tekemistään ratkaisuista.Hommat on hoidettava vaikka ne vaatisivat joskus koviakin keinoja.Nyt sdp ja vasemmistopuolueet narisevat mutta eipä niillä ole ehdottaa parempaakaan ratkaisua tilanteen hoitamisen suhteen.

Hei Tuomo,

Kiitos viestistä ja kannustuksesta.

Lohtajalle on tarkoitus tulla taas lähiaikoina.

Tehtyjen kilpailukykypäätösten tavoitteena on tuoda Suomeen uusia työpaikkoja. Tällä hetkellä liian moni suomalainen on jäänyt työttömäksi, koska yrityksillä ei ole varaa palkata uusia työntekijöitä.

Ymmärrän päätösten aiheuttaman huolen, koska ne tuntuvat jokaisen työtä tekevän suomalaisen arjessa. Niiden avulla on kuitenkin mahdollisuus saada maahan uutta työtä sekä välttää vielä ikävämmät menoleikkaukset.

Tämän vuoksi uudistukset kannattaa viedä läpi, vaikka ne eivät niin mukavilta tuntuisikaan. Jos saamme talouden pyörät pyörimään, on meillä taas paremmat lähtökohdat turvata suomalaisten hyvinvointi.

Aurinkoista syksyn jatkoa toivottaen,
Tuomo

29.5.2015 / Kysyjä: Marja Aspinjaakko

Opetus- ja kulttuurifoorumi valui siis käsistä näissä hallitusneuvotteluissa. Suuri sääli meille kaikille sen alan hiillostuneille. Erityisin syin olen pahoillani Sinulle, joka olet puoltanut henkeen ja vereen opetuksen ja koulutuksen agendaa. Sen tiedämme olevan tähtijuttu!
Ei tällä kertaa kysymystä, vain tsemppiä

Hei Marja,Kiitos viestistä ja kannustuksesta.Vedin hallitusneuvotteluissa koulutuksen ja osaamisen ryhmää. Seuraavan neljän vuoden ajan toimin eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtajana. Se on todellinen näköalapaikka ja olen erittäin innostunut tästä tehtävästä. Pääsen tekemään töitä koulutuksen, kulttuurin, liikunnan ja nuorisoasioiden kanssa. Nämä ovat erittäin tärkeitä osa-alueita koko suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta.Haluan, että sivistysvaliokunta ottaa aktiivisen ja etunojassa kulkevan roolin. Sivistyssektorilla käynnistyy tulevina vuosina merkittävimpiä uudistuksia pitkiin aikoihin. Valiokuntamme on aktiivisesti mukana päätösten valmistelussa ja asioiden käsittelyssä.Aurinkoisia terveisin,

Tuomo

14.5.2015 / Kysyjä: pyhät

Arkipyhien siirto lauantaille ,olisko tässä järkeä ?

Tervehdys Pyhät,

Kiitos viestistä ja kysymyksestäsi.

Suomen tilanne on hyvin vakava. Tämän vuoksi on keksittävä keinoja, joilla maamme saataisiin uudellaan nousuun. Mielestäni paras ratkaisu olisi, että jokainen suomalainen lähtisi talkoisiin yhteisen hyvän puolesta. Näin voisimme välttyä lisäleikkauksilta, jotka tekisivät varmasti kipeää ihmisten arjessa.

Tärkein toimi on työn lisääminen. Tämä tarkoittaa sitä, että maahamme on saatava uusia työpaikkoja mutta myös sitä, että ihmisten pitäisi hieman enemmän töitä. Mikäli jokainen suomalainen tekisi 20 minuuttia pitempää työpäivää eli 100 tuntia töitä enemmän vuodessa, kasvattaisi tämä Suomen Pankin arvioiden kansantalouttamme 11 miljardilla eurolla vuodessa.

Mielestä Suomeen tarvitaan yhteiskuntasopimusta, jossa löydetään ratkaisuja siihen, miten uutta työtä syntyisi. Asiasta on neuvoteltava työmarkkinajärjestöjen kanssa, mutta arkipyhien siirto lauantaille on yksi mahdollisista keinoista.

Mikäli yhteiskuntasopimusta ei synny, saatetaan lisäleikkauksiin joutua turvautumaan. Mielestäni olisi reilumpaa ja oikeudenmukaisempaa, että löytäisimme ratkaisut työn lisäämisen sekä muiden tuottavuutta parantavien toimien puolelta.

Aurinkoisin terveisin,
Tuomo

18.4.2015 / Kysyjä: Reetta

Hei Tuomo! Sanoit että sinun on mahdotonta hyväksyä lapsilisien leikkausta ja perustelit myös miten tältä olisi vältytty. Jos jatkossa leikkauksia kohdistetaan vielä lapsiperheisiin voinko antaa äänesi sinulle sillä luottamuksella että teet kaikkesi estääksesi mahdolliset leikkaukset lapsiperheiltä? Vaikka sinulla itselläsi ei ole vielä lapsia niin otatko tämän asian käsi sydämellä tehtäväksesi jos meitä lapsiperheitä vielä rokotetaan lisää?

Hei Reetta,

Kiitoksia viestistä ja kysymyksestä,

Kotien ja perheiden hyvinvoinnin on oltava kaiken peruslähtökohta. En voi hyväksyä, että lapsiperheiltä leikataan enää enempää tai että perheiden valinnanvapautta kavennetaan. Lupaan toimia näiden asioiden puolesta. Kysymys on myös keskustalle tärkeä. Se on yksi niistä harvoista lupauksista, joita uskallamme ensi vaalikaudelle tehdä.

Lisäksi on pidettävä huoli siitä, että ruoan, asumisen, liikkumisen kustannukset eivät nouse liikaa. Elinkustannusten nousu tuntuu perheiden arjessa karulla tavalla.

Perheillä on oltava mahdollisuus myös varhaiseen tukeen. Kunnallinen kotiapu ja kodinhoitajat on palautettava aidoksi matalan kynnyksen tukimuodoksi.

Aurinkoista kevättä teidän koko perheelle toivotellen,
Tuomo

17.4.2015 / Kysyjä: nimetön

Oletko valmis uusimaan lakialoitteesi lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön vanhentumattomuudesta. Tiedän hyvin läheltä parikin tapausta. Toista silloin 13-vuotiasta piti aikuinen lähes 40 v.mies vankinaan viikkoja ellei kauemmin ja raiskasi. Tyttö jopa luuli, että kaikki kuuluu normaaliin elämään. Tytön vanhempi 16v.sisko raiskattiin hyvin ovelasti anukseen pitämällä tyttö siten,ettei hän voinut nähdä raiskaajiaan. Tyttö ehti nähdä vain isänsä ja kuulla tappouhkauksia ennen kuin taju meni ilmeisesti eetteristä. Tapahtuma oli niin hirveä,että tyttö ei muistanut asiaa,ennenkuin n.55v.terapiassa. Hän ihmetteli kyllä vuosien varrella kuulemiaan tappouhkauksia ja vaatimuksia olla hiljaa,mutta ei tiennyt mistä piti olla. Raiskaus tapahtui 60-luvulla ja uhkailut sen jälkeen 30-vuoden aikana.16 v.oli vähällä joutua koulukotiin,koska sen ajan käsitysten mukaan tyttö oli ns.pahantapainen ja itse syyllinen huora. Tyttö oli täysin puolustuskyvytön muistamattomana ja koska kielsi raiskauksen itsekin tuli samalla leimatuksi myös patologiseksi valehtelijaksi.Jopa opettaja huoritteli japyysi palveluksia.Myöhemmin todennäköisten raiskaajien urat nousivat hyvin.Ympäristö kohteli hyvin. Pojat on poikia ja sotaveteraani (tytön isä)on aina kunnian mies -asenne oli vallalla. Tytön koulunkäynti oli pelastus jasekin yritettiin estää jopa kunnan toimesta(ks.sen ajan ls-laki). Tytön ura tyssäsi ns.maineeseen ja pysyi akat.koulutuksesta huolimatta perustasolla. Raaka kiusaaminen jatkui tytön kohdalla vielä melkein 60 v.asti, jolloin oli viimeisin episodi. Poliisille on ollut vaikea sanoa asiasta, koska todennäköisesti yksi lapsuuden raiskaajista oli uralla hyvin myöhemmin edennyt poliisi. Kiusaajissa oli myös tärkeässä asemassa olevia ihmisiä, jotka innostuivat huora-maineesta. Muistamattomuus teki siis puolustuskyvyttömäksi oikeuden ja poliisin suhteen. Millä tyttö tai myöhemmin nainen olisi todistanut mitään ja melko varattomana olisi ollut vaikeaa käydä oikeutta. Myös muuta tosi pahaa tapahtui kiusaamisen yhteydessä. Kiusaajat uhosivat tuhoavansa naisen koska se on koko yhteiskunnan ja niin monen hyvän ja yhteiskunnalle hyödyllisemmän etu. Myös huumoriin vetoamista esiintyi. Terapiansa nainen on maksanut itse. Se jatkuu edelleen. Naisen oma panos yhteiskunnassa on silti ollut suuri historian huomioonottaen loistava. Eläkkeelle vasta yli 64v. Silloinen 13v.tyttö on puolestaan jäämässä eläkkeelle miesvaltaisesta ammatista. Hänellä on 5 lasta ja 10 lastenlasta. Hän ei ole ollut koskaan terapiassa. Näin vahvoja naisia tässä maassa on. Vaikka näiden naisten osalta mitään oikeutta ei enää olisi mahdollista saada, laki voisi silti auttaa heitäkin, kun se voisi estää vastaisuudessa tällaiset tapaukset. Vainoamisen kieltävä laki on onneksi jo olemassa. Teethän poliitikkona kaiken, että myös tämä laki joskus tulee voimaan.

Tervehdys,

Kiitos kysymyksestä ja viestistä.

Kertomasi tapaukset vetävät mielen hiljaiseksi. Sanat eivät riitä kertomaan niiden aiheuttamia tuntemuksia.

Minun on helppo olla asiasta samaa mieltä kanssasi. Olen valmis uusimaan lakialoitteeni, jos minut kansanedustajaksi vielä valitaan.

Saimme aloitteen taakse eduskunnan enemmistön jo tällä vaalikaudella. Valitettavasti se ei edennyt eteenpäin.

Toivon ja uskon, että asia voisi edetä ensi vaalikaudella. Olen valmis tekemään töitä sen eteen.

Ystävällisin terveisin,
Tuomo